Adamová: Babiš s Vojtěchem na nás líčí past

Kvůli sílící epidemii covidu-19 vláda ve středu zpřísnila některá opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu vyzval vítěze voleb, aby se na tvorbě těch nových s kabinetem podíleli. Podle předsedkyně TOP 09 a kandidátky koalice SPOLU na předsedkyni sněmovny Markéty Pekarové Adamové jde o past premiéra a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Budoucí vláda se má podle ní v kontextu epidemie soustředit na zvýšení proočkovanosti. Opatření musí být efektivní, řekla v Interview ČT24.

21. 10. 2021

Ke spolupráci na protiepidemických opatřeních Pekarová Adamová připomněla, že stále ještě vládne kabinet ANO a ČSSD. „Já bych nechtěla naskakovat na tu past, kterou se teď rozhodl premiér Babiš s ministrem Vojtěchem na nás nastražit, když ještě teprve jednáme o vzniku vlády,“ reagovala. Na rozhodování podle ní koalice nemá dostatek dat ani adekvátní aparát. „Ministerstvo zdravotnictví čítá stovky úředníků, kteří na tomto pracují. My zkrátka v tuto chvíli takový aparát nemáme,“ podotkla.

I tak už ale podle Pekarové Adamové má koalice představu, jak zhoršující se epidemickou situaci řešit. Avizovala zároveň, že se rýsuje expertní tým. „Je to ve své podstatě obdoba poradních expertních týmů, které tady dříve vláda využívala,“ nastínila.

Vakcinace v podnicích

Za problém nyní považuje chybějící důvěru lidí v opatření či to, že se v restrikcích těžko orientuje. Pekarová Adamová se domnívá, že je důležité, aby opatření byla efektivní, vymahatelná, smysluplná. Upozornila také na nízkou proočkovanost rizikových skupin, tedy seniorů či nemocných. Vakcinace je přitom podle ní cestou. „Je to jediné řešení. Ne plošná opatření,“ řekla.

Za cestu ke zvýšení zájmu o očkování považuje praktické lékaře. „Lidé, kteří by měli být očkováni, důvěřují zejména svým praktickým lékařům. Znám konkrétní příklady lidí v rizikovém věku, kteří se zkrátka jinak očkovat nechtějí nechat,“ ilustrovala. Dodala, že za vhodnou považuje i vakcinaci v podnicích či akademických pracovištích.

Babiš minulý týden k jednáním o připravovaných změnách koronavirových opatření vyzval člena TOP 09 Vlastimila Válka. O něm se spekuluje jako o možném příštím ministru zdravotnictví. Pekarová Adamová upozornila, že taková informace nikdy oficiálně nezazněla. „Máme samozřejmě určité představy o všech ministerských postech. Diskutujeme je v rámci vyjednávání o budoucí vládě, dostali jsme se k tomu v tomto týdnu. Ale nebudu oznamovat skrze média konkrétní jména,“ sdělila.

Složení nové sněmovny

Koalice SPOLU a PirátiSTAN v úterý jednaly také o podobě vedení sněmovny. Následně oznámily, že kandidátkou na šéfku dolní komory bude právě Pekarová Adamová. „Vnímám to s velkou pokorou a důvěrou od svých kolegů,“ okomentovala s tím, že považuje za důležité, aby se vláda mohla o sněmovnu opřít.

SPOLU a PirátiSTAN nabídnou dvě křesla místopředsedů dolní komory hnutí ANO. Naopak SPD by post místopředsedy mít neměla. Jedním z hlavních důvodů je podle Pekarové Adamové poměrnost zastoupení. Dodala, že má i principiální důvod. „Považuji za nemyslitelné, abychom volili do vedení sněmovny člověka, který zastupuje stranu, kterou ministerstvo vnitra označuje za extremistickou,“ řekla.

Poslechněte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Zdroj ČT24, Interview, 20.10.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme