Zdravý rozum zvítězil. Poslanci nezavedli kvóty na potraviny

16. 4. 2021

Pokus o návrat do bolševické minulosti formou znovuzavedení plánovaného hospodářství se naštěstí nekoná. Díky za to, že v poslanecké sněmovně má ještě stále svoje místo i zdravý rozum. Stejně jako v senátu, který před pár týdny už zatáhl za záchrannou brzdu.

Před nedávnem se totiž SPD podařilo protlačit do sněmovny naprosto nesmyslný návrh na kvóty potravin – ano, tisíc a jedenkrát omílané téma populistickými politiky zase jednou vylezlo na scénu. Do vládní novely se kvóty dostaly ve sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Návrh říkal, že v roce 2028 by mělo být na pultech obchodů minimálně 73 % českých výrobků. Řešení, jak zajistit to, aby bylo pro obchody vůbec možné tato drakonická, ale hlavně úplně nesmyslná opatření dodržovat, však ze strany SPD chybělo.

Naštěstí byl návrh vrácen senátem do sněmovny a v druhém kole již neprošel. Reakce se totiž zalekli i poslanci ANO poté, co jej v prvním kole schválili (údajně, aniž by to věděl pan premiér). To je trochu úsměvné, ale i tak je samozřejmě dobře, že se poslanci ANO pro změnu jednou také přidali k rozhodnutí zdravého rozumu. 

Konkurence je zdravá a je na ní postaven svobodný trh. Pokud by byly kvóty zavedeny, tak je možné, že se zdraží potraviny, omezí nabídka a svoboda výběru, nehledě na omezení volného trhu, ke kterému jsme se zavázali při vstupu do EU. Argumenty pro jsou opravdu scestné, protože kvóty kvalitu nezvednou, pouze omezí nabídku a zvednou cenu. Nebo si snad opravdu někdo myslí, že když bude mít pro výrobce zajištěný odbyt, tak se budou honit za kvalitou? Proč by to dělali. 

To ale neznamená, že máme rezignovat na podporu našich zemědělců. Naopak! Ruku v ruce musí dojít ke zlepšení podpory rodinných zemědělských firem stejně jako malých a středních podniků, ovšem nikdy ne za předpokladu, že bude omezena zdravá soutěž a konkurenceschopnost.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 

Zdroj: Forum24.cz, 16.4.2021

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme