Pospíšil: Vláda rozhazuje. Až přijde krize, bude to bolet

25. 6. 2018

Rozpočtové plány představené vládou Andreje Babiše jsou fatální a v budoucnu jich budeme těžce litovat. Dnes máme to štěstí, že po ekonomické recesi přišlo značné oživení ekonomiky a trhu práce — bohužel zjevně tuto část ekonomického cyklu nevyužijeme, ale dokonce “prokaučujeme”.

Nebude to poprvé. Vzpomeňte na vládu Vladimíra Špidly, který místo toho, aby využil růst HDP a tím pádem růst příjmů státního rozpočtu, tak sdělil občanům, že “zdroje jsou” a jeho vláda nasekala v době růstu vysoké schodky, místo aby připravila republiku na tradiční propad ekonomického výkonu. To pak nutně vedlo k nepopulárním řešením v době propadu a ekonomické krize. Nepoučeni z historie, činíme znovu to samé, ovšem dost možná v daleko horším provedení.

Babišova vláda není ani vzdáleně schopna nabídnout dlouhodobější strategii, která by myslela na budoucnost. Její hospodářská politika je zcela nahodilá, podle toho kde chce zrovna získat krátkodobé politické body. Nehledě na řádově vyší příjmy do státního rozpočtu (v důsledku oživení ekonomiky, se kterým aktuální vláda nikdy nemá co dočinění) zásadně zvyšuje provozní mandatorní výdaje. Přitom není schopná dát na investice ani tolik peněz, kolik jich dávala vláda v době recese v roce 2013!

Právě teď, v této době, jsme mohli vyřešit české dluhy. Přestat platit zbytečnou dluhovou službu, která občanům ČR nic nepřináší. Bohužel o tuto možnost právě přicházíme. Dojde-li na slova mnohých ekonomů a aktuální růst se obrátí v příštích letech do recese, tak vznikne problém, který je aktuálním mocenským zájmům Andreje Babiše zjevně úplně jedno. Místo toho peníze daňových poplatníků padnou na oltář této marketingové slibotechny.

Mimochodem neuskutečněné investice jsou v podstatě dalším velkým dluhem do budoucna a kupříkladu neschopnost stavět silnice a dálnice v řežii ANO nás bude hořce mrzet. Jak to dopadá nám společně s ČSSD důkladně předvedli v Praze, která je z hlediska investic a projektů na úplném bodu mrazu. Věřím, že už je víc než zjevné, že celý tento projekt je obrovský podvod na voliče a že máme pořád šanci otočit směr naší republiky z marasmu k pozitvnímu vývoji. Klíčovou ukázkou budou volby na podzim.

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 24. 6. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme