Macronovy návrhy jsou teď nerealizovatelné

6. 3. 2019

Emanuel Macron v podstatě navrhuje pomalu federalizovat EU. Nemyslím si, že je to v této době reálné, a hlavně ten správný lék proti populistům a nacionalistům. Naopak. Odstředivé tendence by se v EU jen posílily. Stejně tak si nemyslím, že tím správným receptem je teď vznik nových úřadů a institucí v rámci EU, jak Macron navrhuje. Přesto ale některé z nich stojí za úvahu. Např. Evropská jednotka pro hygienickou bezpečnost, jež posílí kontrolu našich potravin či nezávislé vědecké hodnocení látek nebezpečných životnímu prostředí a zdraví, by uvítal asi každý. Stejně tak jeho apel na zvýšení výdajů na obranu a ve spojení s NATO a našimi evropskými spojenci stanovit smlouvu o obraně a bezpečnosti, do které by při přípravě našich kolektivních rozhodnutí bylo zapojeno i Spojené království po brexitu, je pozitivní přínos v debatě o zvýšení bezpečnosti v EU.

Racionální je i jeho postoj k Africe, ten by měl podporovat každý, kdo nepřemýšlí jen v horizontu dneška, ale myslí i na zítřek a na budoucnost Evropy. Nejcennější je ale jeho pohled na současné hrozby pro EU. Stejně jako on se domnívám, že hrozbou není příslušnost k Evropské unii, ale je to lež a neodpovědnost, které ji mohou zničit.

Nemusíme ve všem s francouzským prezidentem souhlasit, ale jeho slova, že ještě nikdy od druhé světové války nebyla Evropa tak potřebná, a přitom ještě nikdy nebyla v takovém ohrožení, bych klidně tesal do kamene.

marek ženíšek

zdroj: Echo24.cz, 6. 3. 2019