Kučera: Kvůli účtenkám hrozí zneužití rodného čísla

12. 1. 2017

Rodná čísla se tisknou ve velkém, vydávají se všem a brzy se začnou také sbírat a dokonce losovat. To není fikce, ale realita. Najdete je na všech účtenkách elektronické evidence tržeb, které vám vydá živnostník. Jeho DIČ se totiž rovná rodnému číslu podnikající fyzické osoby.

Řešení, které by mohlo předejít zneužití rodného čísla, existuje. Je jím náhrada rodného čísla tzv. bezvýznamovým identifikátorem, ze kterého nebude možno vyčíst údaje.

Pokud si teď kladete otázku, zda se zneužití rodného čísla týká i vás, pak odpověď je bohužel kladná. Tak třeba i v tak běžné věci, jako jsou důvěrné informace o zdravotním stavu. Současná vláda je posedlá vytvářením nejrůznějších registrů. Jedním z nich je i registr pacientů, který má shromáždit neanonymizovaná data o všech pacientech a jejich nemocích. Tedy i o vás.

Trpíte psychickými či sexuálními problémy? Léčíte se ze závislosti na drogách? Máte zdravotní potíže, se kterým se důvěrně svěřujete jen svému lékaři? I takové informace jsou o vás, pod vaším rodným číslem, v registru shromažďovány. Sbíhají se tam ze všech odborných ordinací. Je to samozřejmě hlavně problém nastavení registru, ale také je to problém rodného čísla. To musí být i v tomto případě nahrazeno bezvýznamovým identifikátorem, jinak může snadno dojít k zneužití citlivých osobních dat.

A to jsme samozřejmě jen u registru pacientů, který se týká nás všech. Nicméně vláda nám připravila celou řadu dalších registrů a databází, ve kterých jsou pod vaším rodným číslem snadno zneužitelné informace. Národním registrem hrazených zdravotních služeb počínaje a centrálním registrem bankovních účtů konče. I z toho vyplývá, že náhrada rodného čísla bezvýznamovým identifikátorem, nejen pro přístup do registrů, je více než nutná.

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Zdroj: Forum24, 12. 1. 2017

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme