Jaromír Štětina: Neurážejte dinosaury

29. 9. 2010

Ve volebním obvodě č.22 na Praze 10 bude hájit barvy TOP 09 senátor Jaromír Štětina. Jeho životní osudy i občanské postoje jsou veřejnosti poměrně známé. Disident, později válečný zpravodaj, který boji za svobodu a demokracii zasvětil celý život. Již v osmdesátých letech například přednášel v tehdejším Československu o stalinských lágrech, dokonce o nich natočil první dokumentární film pro zahraničí.

Vaše aktivity v době normalizace se dají číst jako špionážní thriller. Velmi mne překvapilo, jak dobře jste měli zorganizovanou činnost vaši konspirační překladatelské skupiny. Nyní jste v senátu aktivní v Komisi pro podporu demokracie ve světě. Dá se vaše konspirační „know-how“ využít i dnes v jiných totalitních státech světa?

Naše Konspirační překladatelská skupina Praha (KPSP) byla estébáky rozehnána na jaře 1977. Práce v ní byla velká životní škola a měl jsem čest spolupracovat tehdy s řadou statečných lidí. Využít konspiračního „know-how“ v jiných totalitách jde.  Například osobní podporou kubánských či běloruských disidentů.

Jak nejlépe může řadový občan přispět k boji za demokracii ve světě?

Volit ty, kteří vědí, že svět je jen jeden a neuzavírají se v našem malém českém dolíčku.

Sám sebe označujete za rusofila, ovšem silně antibolševického, jak hodnotíte stav demokracie v současném Rusku.

Pracoval jsem v Rusku jako novinář od ledna  1990 až do roku 2001, kdy jsem byl spolu s řadou jiných zahraničních novinářů označen v Ruské federaci jako persona non grata. Rusko je úžasný fenomén, kterým se zabývám dávno.  Stále se nacházíme ve sféře jeho imperiálních zájmů.  Může být demokratická země, jejíž armáda vyvraždí na sto tisíc svých vlastních občanů? Může být demokratická země, která své sousedy vydírá přivíráním kohoutků energovodů? Může být demokratická země, která podniká vojenské výpady do okolních zemí? Může být demokratická země,  v níž se vraždí novináři a obránci lidských práv? Může být demokratická země, kde stále vládne KGB; nic na tom nemění fakt, že se jí dnes říká Federální služba bezpečnosti?

Funguje ještě Agentura Epicentrum, která zajišťovala zpravodajství z válečných konfliktů na celém světě? Sám jste se mnoha zúčastnil. Dá se v této práci najít nějaká paralela s prací politika?

Agentura Epicentrum už nepracuje, v podstatě jsme ukončili její činnost s kolegyní Petrou Procházkovou poté, co jsme byli z Ruska vypovězeni. Pracoval jsem asi ve dvaceti válečných konfliktech. Tam člověk pochopí, že válka je skutečně pokračování politiky jinými prostředky. Určitě mne práce válečného zpravodaje vedla k tomu, abych se jako politik staral o to, aby se nás žádný druh násilí a teroru nedotkl. S tím souvisí i moje snaha postavit se v politice proti extrémním politickým silám jako je nacismus, komunismus či radikální islamismus.

Pane Štětino, vy jste jeden z politiků, kteří poměrně intenzívně komunikují se svými odpůrci i příznivci prostřednictvím internetu. Na facebooku jste si dokonce sám přisoudil přezdívku Dinosaurus. Proč?

Na facebooku mám nick Jaromír Dinosaurus Štětina.  Mám totiž heslo: Neurážejte dinosaury, ta skvělá zvířata, tím, že je budete srovnávat s mechem obrostlými politiky.

Nacházíte na facebooku také konkrétní podněty pro svou politickou práci?

Ano. Často. Vedeme s přáteli bohaté politické diskuse. V posledních měsících si beru počítač přímo do zasedacího sálu na plénum Senátu. V přímém přenosu se mohu radit s těmi, koho právě projednávaný problém zajímá.

Máte konkrétní vizi toho, co byste chtěl udělat pro Prahu 10 – volební obvod, za který do Senátu kandidujete?

Pracuju v Senátu ve Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Moje práce pro „desítkovou“ Prahu je obsažena v řešení celospolečenských otázek. Mou hlavní prioritou je pomáhat v zahraniční politice především diverzifikaci energetických zdrojů. Prostě řečeno, starat se o to, abychom se nedostali do situace, kdy budeme sedět doma v obyvácích v zimě v kožichu jen proto, že nebudeme mít dostatek plynu, nebo nebudeme mít co nalévat do nádrží svých aut.

Jaké jsou nyní nejpalčivější problémy Prahy, popř. Prahy 10?

Předpokládám, že nový topácký tým, který na desítce existuje, vymýtí po volbách především to, co obyvatele Prahy 10 často postihuje a uráží: aroganci radničních úředníků a činitelů. V tomto volebním období jsem řešil stovky případů, kdy byl přímo porušen zákon, kdy úřednická rozhodnutí byla povýšena nad zdravý lidský rozum, kdy se lidé dostávali do těžkých i tragických životních situací.  Považuji za svou povinnost v té drobné mravenčí ombudsmanské práci pokračovat. Politika není jen státotvorné rozhodování, často je její podstatou podání pomocné ruky.  K čemu je obyvateli Strašnic či Vršovic řešení otázky zda u nás bude radar či nebude, když mu exekutoři vybílí byt a starému člověku zůstanou jen oči pro pláč.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme