Adamová: Inteligentní, nebo orwellovská karanténa?

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová komentuje v článku pro deník FORUM 24 tzv. inteligentní karanténu, díky které by se podle vlády měla brzy začít uvolňovat restriktivní opatření. V projektu jsou však podle političky značné problémy.

6. 4. 2020

Vláda v posledních dnech hovoří často o inteligentní karanténě a superlativy ve svém slovníku rozhodně nešetří. Inspiraci pro parametry karantény hledá vláda v Číně, Singapuru nebo Hongkongu. Není to však jediná alternativa a je otázkou, zda se musíme vydávat cestou těchto zemí. Pro příklad nemusíme chodit přes půl světa. 

Geolokační údaje využívají u našich západních sousedů, v Německu nebo Rakousku. Vynechávají však jednotlivce a zaměřují se na sledování celé populace, případně na místa, na kterých bývá najednou větší hustota obyvatel. 

Nemusíme si však nic nalhávat, ani zavedení inteligentní karantény není samospásné. Pokud bude mít trasování osob úspěšnost okolo 80 procent, jak odhaduje pan Prymula, nabízí se otázka, zda není lepší zaměřit se na ochranu těch nejzranitelnějších, seniorů?

Na ty vláda jako by zapomněla. Nejdříve ohrozila jejich zdravotní stav, když nechala je i personál domovů pro seniory bez ochranných pomůcek. A zlepšení je v nedohlednu. Trasovat seniory je složité, neboť řada z nich nemá mobilní telefon (nebo jej u sebe nenosí) a kartou platí jen sporadicky.

Příkladů, které snižují účinnost inteligentní karantény, najdeme mnoho, ale to nejpodstatnější jsme od vlády stále neslyšeli. Kdo bude vymáhat případné pokuty, jak budou velké a kolik bude nasazeno policistů? Na kolik je reálná možnost nasadit armádu? Troufnu si říct, že armáda v ulicích situaci rozhodně neuklidní, nehledě na to, že její role by v krizové situaci měla být úplně jiná. 

Nikdo veřejnost také neinformoval, zda převyšují plusy nad minusy inteligentní karantény a zda vůbec vláda uvažovala i nad jinou alternativou. A především, kdo bude správcem těchto velmi citlivých údajů? A co se musí stát, aby práva a svobody jednotlivce nebyly nadále omezovány? Nikdo přece nechce, aby se z inteligentní karantény stalo drakonické a neúčinné opatření, které ještě omezí soukromí jedinců. Nutno podotknout, že podle slov realizátorů není nutné se obávat o dotčení práv občanů. Od vlády však nic obdobného nezaznělo. A to je chyba!

Abychom nemuseli jen doufat, že vláda neohrozí parlamentní demokracii, rozhodli jsme se společně navrhnout zřízení komise, která by na chytrou karanténu dohlížela. Věřím, že její vznik vláda sama podpoří, protože nikdo z nás snad nechce dopustit, aby se inteligentní karanténa stala synonymem pro Velkého bratra a Orwell byl použit jako manuál.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24, 6.4.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme