Vitula: Vzdělání musí být pro TOP 09 jasnou prioritou

26. 11. 2017

(projev kandidáta na místopředsedu TOP 09 Jana Vituly na 5. celostátním sněmu TOP 09)

Dámy a pánové,

já bych začal něčím, co ode mě možná mnozí nečekáte, ale á na svém místě to musím udělat. A to je poděkování, které už tady dnes zaznělo, ale já ho přesto musím říct: poděkování Mirkovi Kalouskovi za to, co udělal pro tuhle stranu. Ač to opravdu mnozí z Vás ode mě asi nečekají, já si velmi vážím toho, co Mirek odpracoval, protože bez něj bychom nikdy nebyli jasně etablovanou proevropskou a nepopulistickou stranou, která je pevně zakotvena na české politické scéně.

Druhou věc, kterou bych Vám rád řekl, je to, co ode mě můžete čekat. Asi Vás to nepřekvapí, protože ti z vás, kteří mě znají delší dobu, tak ví, že se pohybuji v oblasti vzdělávání. Právě to pro mne bude i prioritou, pokud dostanu vaši důvěru v rámci předsednictva TOP 09.

Domnívám se, že vzdělávání musí být pro „topku“ jasnou prioritou, protože koneckonců špatné vzdělávání stojí za úspěchem takových stran jako je SPD.

Třetí věc, kterou bych rád zmínil je to, že jihomoravská organizace, ze které pocházím, není žádnou Popelkou. Přestože napříč kraji se různě známe, tak já bych zopakoval, že jižní Morava má poslance, v mé osobě má náměstka hejtmana, máme náměstka primátora ve městě Brně a v neposlední řadě - a tady bych poprosil kolegy o promítnutí domluveného slidu - za mnou vidíte oficiální statistiku, nikoliv mnou zfalšovanou, ale oficiální statistiku, která byla podkladem jednání pro předsednictva o výsledcích krajských voleb.

To, co vidíte, jsou procenta volebního zisku v místech, kde TOP 09 v rámci republiky uspěla nejlépe v krajských volbách v obcích s rozšířenou působností. Jako starosta Židlochovic mohu s hrdostí prohlásit, že jižní Morava má čtyři taková města v první desítce. Za sebe mohu říct, že udělám všechno pro to, aby příště měst, která mají taková procenta, bylo daleko víc. Protože to, o co se TOP 09 do budoucna musí opírat, je komunální sféra.

My jsme si to dlouhou dobu nepřipouštěli, ale je naprosto jasné, že tam, kde kandidují naši starostové, tak se to promítá do výsledku všech voleb. A TOP 09  je dnes již standardní stranou – nevezeme se již na vlně původní popularity a potřebujeme silnou komunální sféru.

A úplně na závěr svého projevu bych chtěl zdůraznit jednu věc. My všichni, jak tu sedíme, jsme tady kvůli tomu, co je obsaženo v té větě po mé pravici: kvůli naději. Já tu větu a tu naději sdílím, pokud ji sdílíte se mnou, tak si Vás dovolím požádat o hlas pro moji osobu.

Děkuji za pozornost.

Jan Vitula, předseda jihomoravské krajské organizace TOP 09