Fiala: Spolupráce je pozitivní, vážíme si jí

26. 11. 2017

(zdravice předsedy ODS Petra Fialy na 5. celostátním Sněmu TOP 09)

Vážený pane čestný předsedo, vážený pane předsedo, dámy a pánové, milí přátelé,

děkuji za pozvání na váš 5. celostátní sněm a za možnost vás zde pozdravit. Když jsem tu byl před dvěma lety, tak jsem především mluvil o tom, že TOP 09 a ODS jsou přirozenými politickými partnery, že na některé věci máme různé názory, ale že je důležité to, co nás spojuje.

Před dvěma lety jsem byl v politice krátce, nebo jsem v politice krátce a už jsem vlastně tak trochu pamětník. Před dvěma lety jsem si myslel, že politická situace už nemůže být o moc horší. Politika se spojila s byznysem a s médii. Střet zájmů byl povýšen na regulérní vládní politiku, socialisticko-populistická vláda vedla třídní boj s živnostníky, každý aktivní člověk byl podezřelý, rostla byrokracie, nafukoval se stát. Andrej Babiš nám nahlížel do peněženek a socialisté chtěli mluvit do soukromí i do výchovy dětí. Na Hradě si prezident Zeman dělal, co chtěl a nedělal, co měl. Zahraničně politická orientace byla zmatená a nebezpečně se stáčela k Východu. Jenomže i my, co máme naději a věříme, že věci lze změnit, tak musíme připustit, že dnes je to horší. Dnes je politická situace horší, než byla před dvěma lety. Naplno se projevil mocenský pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem, ve Sněmovně se vytvořila hlasující koalice mezi ANO, SPD a komunisty, a pokud nám nehrozí jednobarevná vláda Andreje Babiše s touto podporou, tak nám hrozí nekonečná jednobarevná vláda Andreje Babiše bez důvěry.

O to důležitější je v takovéto situaci spolupráce opozičních stran. O to důležitější je naše vzájemná spolupráce. V minulé poslanecké sněmovně jsme často dokázali postupovat společně. Ať už to bylo v procesních záležitostech, jako je svolávání mimořádných schůzí, nebo u politicky podstatných věcí. Ta spolupráce byla účinná, byla užitečná a já bych vám chtěl i z tohoto místa poděkovat. Myslím, že její hodnota a její výsledky převážily a překryly jisté jemné údery, které jsme v předvolebním čase dostali tu a tam od pana předsedy Kalouska. Ale prosím vás, to říkám s úsměvem a říkám to pozitivně. Je mi jasné, že to by musel Mirek Kalousek popřít sám sebe, a to jistě nikdo z nás nechceme. A já bych současně zpohodlněl a ztratil určitou část své politické ostražitosti, což by pro politiku také nebylo dobré. Takže to opravdu berte jako poznámku na okraj.

Ta spolupráce je pozitivní, my si jí vážíme, děkujeme za ní a budeme v ní pokračovat. Jsem přesvědčen, že na dobrou praxi této spolupráce jsme dobře navázali vytvořením Demokratického bloku, tedy sdružení poslaneckých klubů ODS, KDU, TOP a STAN za účelem voleb při uspořádání poslanecké sněmovny. Je to věc přísně účelová, podle zákona, věc dočasná, ale má nepochybně významnou symbolickou hodnotu. Nervózní až agresivní reakce na její vznik ze strany politických soupeřů, ukazují, že to byl krok správným směrem. Jak můžeme na Demokratický blok navázat, jak můžeme spolupracovat dál, to se uvidí v dalších dnech a měsících. Víte o mě, že dlouhodobě považuji fragmentaci pravicových voličů za nešťastnou. Ale víte o mě taky, že nejsem stoupencem nějakého násilného, radikálního spojování, ani nějakých mediálních výkřiků, které nejsou ničím podloženy. Jsem mnohem víc přesvědčen, že máme postupovat a spolupracovat v konkrétních krocích, na konkrétních příkladech a uvidíme, čeho jsme schopni dosáhnout. Naše dvě strany se asi neshodnou na míře evropské integrace, ale nejspíše nám bude stejně vadit narušování euroatlantické vazby, omezování svobody, pokusy oslabení parlamentní demokracie. To jsou všechno podstatné věci, na kterých spolupracovat můžeme a musíme.

Dámy a pánové, já nevím, čím to je, ale kdykoliv mě pozvete na svůj sněm, tak se loučím s vašim předsedou, který už nekandiduje. Minule jsem se takhle loučil s Karlem Schwarzenbergem, dneska je to Miroslav Kalousek. Takže, prosím vás, kdybyste náhodou nebyli spokojeni s vaší volbou vašeho příštího předsedy, tak mě stačí pozvat a máte to vyřešené. Já vím, že Miroslav Kalousek nekončí v politice a budeme se potkávat dál, chtěl bych mu ale osobně poděkovat za spolupráci ve funkci předsedy TOP 09. Vždycky se ke mně choval korektně, a hlavně platilo dané slovo a podaná ruka. A to není v politice málo. Takže pane předsedo, za to děkuji.

Petr Fiala, předseda ODS

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme