Bugár: Věřím, že před ochranou liberální demokracie neuhnete

25. 11. 2017

Mílí přátelé,

slovo přátelé nevolím náhodně, protože přítele poznáš v nouzi. Když je dobře, přátel máte dost, v těžkých dobách je to přesně naopak. Víme, že v České republice dnes situace z pohledu slušné a normální politiky není jednoduchá. Je pro mě proto poctou být přítelem lidí, kteří i v České republice drží vlajku zodpovědnosti, kompetentnosti a evropských hodnot.

Příští rok si připomínáme v Česku i ve Slovenku 100 let od vzniku Československé republiky. V té době jsme byli národy, co žili v jednom státě, bez ohledu na to, zda to byli Češi, Slováci, Němci, Maďaři či Rusíni, byli jsme součástí jedinečného ostrova demokracie v regionu střední Evropy. Když demokracie našich sousedů byla tehdy na ústupu, tak velmi dobře si pamatujeme, kam až to dospělo.

Dnes jako bychom cestovali v čase a liberální demokracie je ve střední Evropě opět ohrožená. Na Slovensku je většina politických stran stále přesvědčená, že naše místo je v hlavním proudu evropské integrace. Most – Híd se jednoznačně hlásí k místu Slovenska v jádru Evropské unie. Naše místo není být vazalem Ruska, ale mezi svobodnými občany v rodině rovnoprávných evropských států.

Pevně doufám, že to takto zůstane i v České republice. Spoléháme se právě na vás, na TOP 09. Naše integrace do Evropy nesmí být věcí náhodnou a dočasnou, ale zásadní a trvalou. Musíme odmítnou novodobý nacionalismus, protekcionismus a všechno, co ohrožuje liberální demokracii. Proto věřím, že nEUhnete.

Je mezi námi stále víc lidí, kteří za svobodu nemuseli nikdy bojovat a dostali ji zadarmo. Proto ten lehkovážný hazard s ní vede k volbě Okamurovců a Kotlebů, Zemanů a Matovičů, Babišů a Kollárů.

My si však ještě stále pamatujeme a uvědomuje si, co to znamená žít v nesvobodě, nesmíme proto ani v období internetového blouznění a převažování emocí nad zdravím rozumem polevit, i když je to velmi těžké. Musíme se povzbudit, abychom se s těmito novými výzvami dokázali vypořádat a ukázali lidem, že tyto experimenty jsou slepou uličkou, která nikam nevede.

Přeji vám úspěšné jednání a věřím, že vyberete skutečné lídry, kteří přesvědčí občany  o tom, že naše cesta má smysl.

Béla Bugár, předseda slovenské parlamentní strany Most-Híd.

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09