× Staňte se našimi členy!

Předsedou TOP 09 se stal Miroslav Kalousek

29. 11. 2015

Miroslav Kalousek, stávající první místopředseda zodpovědný za chod strany, se stal předsedou TOP 09. Od delegátů celorepublikového Sněmu, který tento víkend jedná v Praze, získal 86,55 % hlasů. Pro jeho zvolení do čela TOP 09 hlasovalo 148 z 171 přítomných.

Jsme unikátní politickou silou proto, že nejupřímnějším způsobem reprezentujeme jak hodnoty Listopadu 89, tak zároveň prosazujeme i hodnoty individuální svobodné iniciativy, na nichž stojí prosperita a blahobyt západního světa.  Naší vizí je stát, který občany neřídí, ale stát, který své občany chrání, podporuje je v jejich aktivitě a spojuje je ke společným nadějím a budoucnosti,“ řekl Miroslav Kalousek delegátům ve svém kandidátském projevu.

Upozornil také na výzvy i vize, které TOP 09 pod jeho vedením čekají. „Pro příští měsíce a roky však máme naléhavý historický úkol – obranu svobody a plnohodnotné demokracie. Naším přirozením spojencem pak bude každý, kdo bude usilovat o totéž,“ uvedl.

Zároveň odmítl, že by právě obrana demokracie a svobody měla být vnímaná jako negativní politické či volební téma. „Čelíme bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost. A naším úkolem je postavit se zcela principiálně na stranu svobodné společnosti. Jestli tomu někdo bude říkat „antibabišismus“, „antizemanismus“ či „antiputinismus“, tak je to jeho věc. Když jsme proti těm, kteří potlačují svobodu, dělbu moci a právo, tak tím hlavně vyjadřujeme, že jsme pro demokracii v České republice a pro její příslušnost ke svobodnému světu. A to jsou zcela jistě pozitivní témata.“

Nastínil také další volební témata, která budou pro nové vedení TOP 09 klíčová především v parlamentních volbách. „Naším programem a naší vizí je bohatství velkého množství obyvatel, kteří budou tvořit hrdou a sebevědomou střední třídu. Proti oligarchickému modelu pro pár desítek bohatých rodin chceme postavit model bohaté společnosti. Model, který stojí na širokém množství úspěšných lidí. A jejich úspěch je výsledkem jejich iniciativy a otevřených možností.

Dotkl se i pohledu na migrační krizi a boj s terorismem. „Chceme-li zůstat lidskou společností, nemůžeme rezignovat na soucit a solidaritu. Chceme-li si však ubránit své kulturní prostředí, nesmíme dovolit, aby očekávaný soucit byl zneužit k jiným účelům než k ochraně života, zdraví a lidské svobody,“ řekl Miroslav Kalousek.

Podle nově zvoleného předsedy bude TOP 09 zastupovat ty, kteří si přejí variantu akceschopné a silné Evropy tak, aby Česká republika byla respektovaným a spolehlivým členem společné rodiny evropských států a také pevnou součástí Severoatlantické aliance.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 29. listopadu 2015