Projev Petra Gazdíka na 4. celostátním Sněmu TOP 09

28. 11. 2015

Vážený pane předsedo, vážený pane 1. místopředsedo, vážení členové TOP 09v a milí hosté,

stojím tu nyní před vámi v den, který bude bezpochyby změnou v životě vaší politické strany. Jak velkou, záleží jen na vás a na vašem suverénním rozhodnutí.

Stojím tu před vámi jako váš politický partner na celostátní úrovni. I když už je jasné, že do krajských voleb společně nepůjdeme, neznamená to žádné třenice v poslaneckém klubu.

Spolu s vámi budeme bojovat proti EET, protože nejsme přesvědčeni, že omezí daňové úniky, ale že jen posílí Velkého bratra a umožní státu další sběr dat o firmách a  podnikatelích.

Spolu s vámi budeme bojovat i proti socializačním snahám Sobotkovy vlády, jako je třeba povinný předškolní rok v mateřské školce. Stejně jako vy si nemyslíme, že stát je moudřejší a zodpovědnější než rodiče.

My, jako hnutí Starostové a nezávislí, tlačíme přece jen o něco víc na decentralizaci státu: chceme přesunout co nejvíce rozhodování co nejblíže lidem, chceme posílení pravomocí místních a krajských samospráv. A stát chceme štíhlejší, ale silnější v těch oblastech, ve kterých je nezastupitelný: zjm. v oblasti obrany, vnitřní bezpečnosti nebo zahraniční politiky.

Když se ohlédnu, vidím společné úspěchy, které jsme prosadili díky oboustranné a oboustranně výhodné vzájemné spolupráci TOP 09 a našeho hnutí Starostové a nezávislí. Připomenu například z našeho hlediska důležité rozpočtové určení daní, které spravedlivěji zohlednilo menší města a obce.

Vy všichni víte, že šlo o pokrok v posílení pravomocí obcí – a tedy o posílení demokracie a svobody této země. A také o další krok ve skutečném boji s korupcí, který alespoň částečně omezil neprůhledné dotací z centra.

Pro samostatný postup v krajských volbách jsme se rozhodli – ve vzájemné shodě – před několika lety. Nepředepisujeme našim krajským organizacím společné kandidátky. Nechali jsme to na nich – a je to tak dobře.

Přesto si nemyslím, že bychom hlavní soupeře v těchto nadcházejících volbách měli vidět sebe navzájem. A proto pevně věřím, že úvahy, které už i veřejně zaznívají z nitra vaší strany, jsou úvahami planými – mám na mysli nápady nazvat krajské kandidátky „TOP 09 s podporou starostů“ s malým „s“, která jen obměňuje naši společnou politickou značku. Vždyť „TOP 09“ je silnou značkou, která nemá zapotřebí takto mást voliče.

Pojďme, každý sám, prorazit svými programy a osobnostmi a společně pak zamezme – podle vůle voličů – vzniku komunistických koalic, bojujme proti všemocnému státu, Velkému bratrovi a pokusům o socialistické experimenty. Bojujme za demokracii a osobní svobody každého občana.

Vážení členové TOP 09,

Karel Schwarzenberg říká, že Evropa nebyla nikdy od 2. světové války v takovém neklidu, v jakém je nyní.

Žijeme v době, kdy se Evropa a Evropská unie otřásá. Žijeme v době, kdy se ve Sněmovně stále častěji mluví o potřebě větší „efektivity“ a že stát může být řízen jako firma. O to víc bychom měli spolupracovat my, byť jako dvě suverénní uskupení, kteří tyto názory nesdílíme. Naše programy se v tom hlavním rozhodně nevylučují: chceme opravdu efektivní Evropskou unii, chceme parlamentní demokracii, chceme demokratickou diskusi.

Myslím, že z toho všeho, co jsem právě řekl, jasně vyplývá, že se máme čím vzájemně i do budoucna obdarovat.

Nevím, jaká bude budoucnost. Jedno ale vím jistě: obě naše politická uskupení může pozvednout jedině vzájemná velkorysost a zároveň i pokora, oběma nám může uškodit pýcha.

Vy teď vykročíte do trochu jiné etapy, i když vás Karel v žádném případě neopouští.  Přeji vám do budoucna hodně štěstí a úspěchů a pro tento sněm dobrou volbu.

K tomu vám pomáhej Bůh.

Petr Gazdík, 1. místopředseda STAN

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme