Jílek: Obnovme morálku a slušnost

Kandidátský projev Adolfa Jílka na post místopředsedy TOP 09

8. 12. 2013

Vážení delegáti,

kandiduji na funkci místopředsedy TOP 09 na jejím historicky třetím celostátním sněmu. Jako většina z vás jsem členem strany od roku 2009 a považuji za nesmírně podstatné, aby naše strana v opozici byla nejen kvalitní protiváhou budoucí koalice socialistů a tzv. protestních stran, ale také pomáhala obnovit morálku a slušnost v celé společnosti.

Začátkem devadesátých let jsem byl starostou obce, dodnes jsme zastupitelem, byl jsem roky přednostou okresního úřadu, dvanáct let senátorem a od vzniku SŽDC jsem ve správní radě této organizace.

Nikdy dříve nebyla situace ve společnosti tak vyhrocená. Když jsem přišel v roce 2000 do Senátu, dohoda a chlapské slovo tehdy platilo. Když jsem po mnoha letech odcházel, loučil jsem se s odborářským spolkem. Jak s nadsázkou říkám, vstupoval jsem do komory zákonodárné a po dvanácti letech jsem odcházel z komory odborářské.

Po letošních předčasných volbách se setkáváme s jevy, které už dál odmítám tolerovat! Nechci krizi hodnot, které jsem považoval za tradiční! Budu vždy vystupovat proti populismu a rasové nesnášenlivosti. Odmítám, abychom přicházeli o prvky demokracie, za které jsme bojovali, když nás léta STBáci pronásledovali. Nechci, aby veřejnoprávní média byla ovlivňována ve prospěch jakéhokoliv politického uskupení. Chci, aby občanská společnost a její projevy našly důstojné místo ve společnosti, ale odmítám její vládnutí a tažení proti všemu, co mediálně se předkládá jako korupce, protože „jedna paní povídala“ a opravdové projevy korupce jsou zlehčovány nebo přímo zakrývány.

Přál bych si společnost, kde se lidé nebojí být poctiví, kde není slabost nekrást a přitom slušně žít.

Přemýšlejme nad vizí, jak pozvednout politickou kulturu, jak systémově a dlouhodobě vyřešit mravní krizi ve společnosti a přitom se nezpronevěřit populistickými sliby, na jaké jsme u předešlé opozice zvyklí. Buďme opozicí bez laciných slibů, na rozdíl od jiných subjektů na pravici nám lidé pořád věří a nesmíme je zklamat. Připomínejme si často naše hodnotové desatero, které jsme si vytkli při založení strany. A pokud nemáme tolik času, tak jen TOP „tradice, odpovědnost, prosperita“. A nezapomínejme se navzájem poslouchat.

Myslím, že TOP 09 má mnoho odborníků, kterých si lidé váží a umí profesionálně spolupracovat a konzultovat s úplnými špičkami v mnoha oborech. Rozvoj názorových platforem v TOPAZu nyní bude mnohem důležitější než dosud.

Nabízím vám zkušenosti, které jsem nabyl v místní, regionální i celostátní politice a v kontrolně exekutivních funkcích ve velké státní organizaci. Mám za sebou mnoho politických kampaní, je to boj na dlouhou trať a já se nikdy nevzdám. Budu velmi rád, když mi dáte hlas.

Kdykoliv se na mne obraťte, jsem připraven pomoci. 

Adolf Jílek
kandidát na místopředsedu TOP 09

V Praze 8. 12. 2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme