Mallota: Velký rozdíl mezi tím co se zdá a co existuje

Projev ředitele českého zastoupení nadace Hanse Seidla

7. 12. 2013

Vážený pan předsedo, vážení delegáti celostátního sněmu TOP 09,

já Vám děkuji za pozvání. Jsem velice rád, že jsem dostal příležitost, abych Vás pozdravil jménem nadace Hanse Seidla. Nadace Hanse Seidla nese jméno po prvním bavorském ministerském předsedovi po roce 1945, který vedl pozdější CSU, jehož jméno jsme převzali do svého zájmu. Já jsem původně uvažoval, zda mám mluvit německy nebo česky, protože předpokládám, že češtinou vládnu poměrně dobře, tak usnadním práci tlumočníkům a promluvím k Vám česky.  

Naše nadace je velmi blízká názorově i politicky bavorské CSU, je obdobně organizovaná společnost jako nadace Konrada Adenauera. Naše hodnoty jsou velmi podobné hodnotám TOP 09. Proto také od samého začátku, kdy TOP 09 vznikla, jsme se snažili spolupracovat a mohu Vás ujistit, že podobný zájem máme i do budoucnosti. Na tomto místě bych rád citoval slova, která kdysi pronesl Franz Josef Strauss, jedna z nejvýznamnějších politických osobností zdaleka nejenom Bavorska, ale i Německa a možná i celého konzervativního nebo chcete-li křesťansko-demokratického nebo křesťansko-sociálního proudu. On v jedné z diskuzí, které vedl, prohlásil, že CSU je strana křesťanská, my jsme strana konzervativní a křesťanská, protože se hlásíme k tradicím toho, čemu se v němčině říká Abendland, což mi do češtiny překládáme jako západ. Čili zaprvé konzervativní křesťanská strana, hlásící se k hodnotám křesťanské Evropy. Zároveň jsme strana sociální, to znamená, že chápeme sociální práci, sociální otázky, které prosazujeme, které realizujeme v praxi, jako jednu věc, která je důležitá nejen na základě křesťanské morálky, ale je zcela důležitá i pro budování soudržnosti celé společnosti, což je hodnota, která v posledních měsících ne-li létech je například v České republice do značné míry zpochybňována. No a konečně jsme stranou, která se nezříká všech hodnot liberalismu. Protože jsme, tak to řekl Franz Josef Strauss, zásadně proti všem formám laciného rovnostářství. Myslím si, že tato definice je velice přesná a hodí se na současnou situaci, kterou prožívá jak v Evropě, tak v České republice.

Já jsem velice rád, že mohu být zde na Vašem rokování, protože jsem pevně přesvědčen o tom, že jeho výsledky budou mít velice velký význam pro další politický a společenský vývoj v této zemi. Jestliže si uvědomíme, a tady to padlo už několikrát, že ty předčasné parlamentní volby přinesly a přivedly do parlamentu celou řadu velice podivných politických subjektů, zůstává skutečností, ačkoliv to pro někoho může znít poněkud paradoxně, že právě za této složité situace roste význam stran typu TOP 09 a všech stran, které se hlásí ke konzervativnímu nebo liberálnímu odkazu. Podle mého názoru to bude hrát v tom budoucím vývoji velkou roli. Chci říct ještě jednu věc, kterou považuji za velice důležitou, všechny konzervativní křesťansko-demokratické nebo chcete-li křesťansko-sociální strany, hrají velkou roli nejenom v rámci svého národního státu, ale hrají velkou roli i pro rozvíjení rozumné integrace Evropy. Protože to je směr, kterým je třeba se ubírat, věnovat mu maximální pozornost a dosáhnout toho, aby kvalita této integrace byla co nejvyšší.

Byla tady zajímavá poznámka hned úvodem, která se týkala Výmarské republiky. Smutné na celé věci je, že srovnáváme-li Výmarskou republiku se situací v České republice těchto dní, pak to není tak úplně přesné, protože situace v Německu v období Výmarské republiky byla neskonale horší, než jaká je situace v České republice v současné době. Ale znovu jsme tady svědkem toho, jak velký rozdíl může být mezi, jak se říká v němčině, schein - co se zdá a sein- co skutečně existuje.

Pevně věřím, že v budoucnosti se prosadí právě ten střízlivý pohled, kdy se nebudou plést dojmy se skutečností. Pevně věřím, že TOP 09 bude tím subjektem, který bude tomuto procesu velmi účinně napomáhat, a k tomu Vám přeji hodně úspěchů.

Jindřich Mallota
ředitel českého zastoupení nadace Hanse Seidla
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme