TOP 09 zvolila stejné šéfy, chtějí se postavit Babišovi

TOP 09 prezentující se na české politické scéně jako strana hájící konzervativní hodnoty dostála na svém pražském sněmu deklarované kvalitě. Delegáti sněmu se rozhodli prodloužit mandát dvěma hlavním představitelům strany.

8. 12. 2013

Karel Schwarzenberg podle očekávání obhájil post předsedy TOP 09. Neměl protikandidáta. Schwarzenberg, který příští týden oslaví 76. narozeniny, stranu vede od jejího vzniku v roce 2009.

Prvním místopředsedou TOP 09 se znovu stal Miroslav Kalousek. Stejně jako Karel Schwarzenberg neměl ani Kalousek protikandidáta.

Post řadového místopředsedy TOP 09 obhájili Marek Ženíšek a Pavol Lukša. Nově byl zvolen také exministr zdravotnictví Leoš Heger. Ti všichni hned v prvním kole volby. Dosavadní místopředsedkyně Helena Langšádlová získala dostatečný počet hlasů až ve druhém kole hlasování poté, co se předseda ústecké TOP 09 Tomáš Tesař vzdal kandidatury.

Hudeček neuspěl

Ve volbě neuspěl pražský primátor Tomáš Hudeček, když získal jen 39 hlasů.

Schwarzenberg se nechal slyšet, že za neúspěchem pražského kandidáta může být mimo jiné špatný mediální obraz, který má pražská radnice kvůli problémům s dostavbou tunelového komplexu Blanka a další problémy, které podle Schwarzenberga zdědili po předchozích vedeních radnice.

"Ačkoliv udělali dobrou práci, pokouší se omezit škodu, ale venku to lidi neocenili," řekl novinářům předseda. Podle Schwarzenberga zapůsobil rovněž "sevřený promoravský blok".

Někteří pražští delegáti byli po jeho nezvolení viditelně rozladěni. Podle nich zapůsobila jistá averze moravských členů vůči Praze. Kandidáti z hlavního města nebyli podle pražských delegátů zvoleni ani v sobotu do smírčího výboru či revizní komise.

Bez slibů i rámusu

Schwarzenberg delegátům poděkoval za důvěru. "Doufám, že vás nezklamu. Uvědomte si, že jste si zvolili někoho, kdo vás nebude v příštích letech šetřit. Budeme pracovat, abychom zachovali svobodu a demokracii," řekl po zvolení Schwarzenberg.

Podle něj se TOP 09 musí vymezit proti hnutí ANO a Úsvit přímé demokracie, které uspěly v nedávných sněmovních volbách a které Schwarzenberg označil za populistické strany.

"Budeme-li dále tací, jací jsme, strana bez velkých slibů a rámusu, strana, která soustavně pracuje, tak jsem přesvědčen, že naši voliči to ocení," řekl delegátům sněmu.

Změn v politice podle staronového předsedy není možné dosáhnout bez soustavné práce a drobné práce. Přestože TOP 09 po sněmovních volbách, v kterých získala 12 procent hlasů, skončí v opozici, neměla by podle Schwarzenberga propadat malomyslnosti. "Buďme klidní, ale pilní. Musí být jasná čára mezi námi a politikou nezodpovědnou," vyzval účastníky sněmu.

Rehabilitace pojmu opozice

Miroslavu Kalouskovi Karel Schwarzenberg poděkoval za jeho dosavadní působení. Podle předsedy je jejich vzájemná spolupráce základem úspěchu TOP 09 a tvoří ideální politický pár, kde se slabiny jednoho vyvažují silnými stránkami druhého.

Úkolem TOP 09, která po říjnových sněmovních volbách zůstala v opozici, je podle Kalouska rehabilitovat pojem opozice.

"Pojem, který byl v minulých letech zprofanován opoziční smlouvou na straně jedné a destruktivní negací každého vládního návrhu na straně druhé. Úkolem demokratické opozice je ve skutečnosti jak kvalifikovaná kritika a věrohodné alternativy, tak schopnost podílet se s vládou na společném díle, je-li to dílo nezbytné a dobré," řekl delegátům Kalousek.

Stejně jako před ním Schwarzenberg se Kalousek ve svém projevu vymezil proti novým stranám, které se dostaly do Sněmovny. "Ve Sněmovně jsou přítomni politici, kteří si získali sympatie veřejnosti tvrzením, že politici nejsou. Ptám se ale, jakou chtějí ve skutečnosti vykonávat moc, když ne moc politickou jako politici parlamentní demokracie," řekl Kalousek s odkazem na předvolební heslo hnutí ANO.

Domácí, ČTK

aktualne.cz, 8. 12. 2013, rubrika: Politika

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme