V Roztokách umějí vyřešit babyboom

Bleskové stavby

5. 5. 2011

Praha i další velká města ZÁPASÍ S NEDOSTATKEM ŠKOLEK. Ačkoliv každý věděl, že počet dětí bude ještě několik let stoupat, stát i obce jsou demografi ckou situací zaskočeny skoro jako kdysi komunisté každou zimu počasím.

V Roztokách stačí vystoupit z autobusu, aby bylo člověku jasné, že kdyby na to měl, tak by se sem přistěhoval. Nejlépe i s rodinou a dětmi. Krajina úžasná, Praha s pracovními příležitostmi za rohem, na náměstí fontána. Prostě žádné pověstné pohraničí, které v Česku sahá mnohdy až k hlavnímu městu. Jenomže základní otázka je pro rodiče vždycky stejná jako v dávném socialistickém hitu skupiny Katapult. „A co děti, mají si kde hrát?“ Po krachu dávné infrastruktury se dá říci prozaičtěji: Dostaneme letos dítě do školky? Převis poptávky je nad možnostmi v Praze často i dvojnásobný. Třicetileté matky chtějí do práce, ale bez školky nemají šanci.

Jenže pokud je pravda, co říkají v obci Roztoky za Prahou, dají se některé problémy řešit, pokud lidé umějí improvizovat. Tamní obec se rozhodla, že místo budování velké kamenné budovy prostě použije montovanou stavbu, to, čemu se někdy říká pohrdavě kontejner. Toto slovo se poněkud zdiskreditovalo v době, kdy do podobné stavby starosta Čunek přemístil z rozpadající se ruiny romské obyvatele. Nicméně i tehdy se zdálo, že si lidé spíše polepšili.

Starosta Roztok Jan Jakob říká, že volili mezi několika variantami. Je možné koupit nejlevnější „kontejner“ nebo dražší a kvalitnější. Pokud jde o stavbu, dá se stihnout brzo, asi tak za měsíc.
Nejvíc času zaberou všechna možná povolení. Nicméně se nakonec nejspíš podaří v Roztokách zprovoznit školku do začátku října.

Stát to může tak deset a půl miliónu, možná po výběrovém řízení i méně. Montované budovy by šlo i pronajmout, to by stálo ročně tak asi 800 tisíc. Abychom si to dovedli lépe představit, příjmy zdejší obce jsou asi 95 miliónů a na stavební investice může jít kolem 17 miliónů. Výhodou je i to, že až jednou babyboom skončí, bude možné stavbu použít jinak, třeba jako víceúčelové zařízení pro seniory.

Pro Roztoky to není úplně krok do neznáma. Jeden takový školkový kontejner pro 25 dětí už tu mají. Prošel jsem ho se starostou i s ředitelkou školky Janou Smržovou. Uvnitř vypadá stejně jako jakákoli jiná školka. Barevné koberce, kuchyňka, hračky. Problém je u takovéto stavby podle starosty v dodatečných nákladech, především pokud jde o vytápění.

Nicméně se zdá, že nic nemusí být až takový problém. V Roztokách mají dokonce i jednu raritu. Bude tu vzdor naší feminizaci školství i jeden „mateřský učitel“. Je mu 22 let a přihlásil se sám. Ostatně Učitelské noviny jsou prý plné inzerátů lidí, kteří hledají práci.

Na učitele peníze budou, je potřeba jen předem nahlásit rozšíření kapacity.

Tak v čem je potíž? Proč to tak nedělají i jinde? Starosta Jakob si myslí, že buď je za tím stereotyp, že lidé nezkoušejí něco nového, nebo mohou mít konkrétní obce skutečně problémy najít peníze i na takovouhle věc. Pro běžného Pražáka, jenž vidí, kam všude se investují peníze, je však těžké uvěřit, že by se nenašlo pár korun na kontejner.

Pokud to v Roztokách jde a jinde ne jen proto, že to nikoho nenapadlo, je to vlastně skandál. Chybí voleným zástupcům představivost? Nebo jim chybí něco jiného, třeba snaha? To by bylo ještě horší.

Jan Janďourek

Reflex, 5. 5. 2011, Rubrika: Reflexe, Str.: 20

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme