TOP 09 vybrala nového ministra pro vědu, výzkum a inovace. Na post nominuje ekonoma a bývalého rektora Pavla Tuleju

TOP 09 navrhne na post ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Tuleju – ekonoma, vysokoškolského pedagoga a bývalého rektora Slezské univerzity. Vedení strany se na něm shodlo jak pro jeho bohaté manažerské schopnosti z akademické sféry, tak i pro další četné zkušenosti z veřejného života.

30. 4. 2024

Doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., byl 8 let rektorem Slezské univerzity v Opavě, kde nyní pracuje jako docent Ústavu veřejné správy a sociální politiky, Fakulty veřejných politik a také jako prorektor pro strategii a komunikaci. Působil také jako místopředseda České konference rektorů. Čtvrtý rok je zastupitelem Moravskoslezského kraje, druhý rok zastupitelem statutárního města Havířova. Od loňského roku je členem TOP 09, za kterou v minulosti opětovně kandidoval jako nezávislý.  

„Vizi, s níž se o rezort ucházím, bych shrnul v hesle VĚDĚ BLÍŽ,“ naznačuje Pavel Tuleja. „Rád bych vědu dostal blíž k politikům a dalšímorgánům veřejné podpory, na kterých závisí její existence. Je pro mě zásadní dostat ji blíž k firmám a investorům, kteří mohou otevírat nové příležitosti studentům, vědeckým pracovníkům nebo vysokoškolským spin-offům. Důležité je také přiblížit ji veřejnosti – dát jí vyšší společenskou prestiž, která bude lákat více talentů. V neposlední řadě je třeba sblížit jednotlivé oblasti rezortu, a to jak oborově, tak regionálně, čímž mám na mysli i regiony Evropy. Mám na co navazovat, například pokud jde o reformu transferu. Vjiných věcech chci nabídnout zlepšení. Nezamýšlím revoluci – spíše evoluci.“ 

„Pan docent Tuleja je zkušeným manažerem, ekonomem a akademikem. Už jako rektor Slezské univerzity stál před řadou výzev a prokázal, že v nich obstojí. Jsem ráda, že stejně tak přistoupil k výzvě věnovat se vědě, výzkumu a inovacím z pozice ministra. Působí jako prorektor pro strategii a komunikaci a zastupitel Moravskoslezského kraje, což spolu s jeho ekonomickou erudicí v sobě snoubí ideální kombinaci zkušeností a kompetencí.,“ říká předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

„Rozhodnout se během několika dní vtakto velké věci – ať už jde o nominaci na ministra, nebo rezignaci na pozici prorektora na Slezské univerzitě – samozřejmě není jen tak,“ doplňuje Pavel Tuleja. „Jde o rezort, který může proměnit českou vědu a český výzkum v základní stavební kameny české ekonomiky, a tím zároveň posílit konkurenceschopnost Česka na zahraničních trzích.” 

S nominací Pavla Tuleji na ministra pro vědu, výzkum a inovace strana TOP 09 již seznámila premiéra Petra Fialu. Prezident republiky Petr Pavel přijme na Pražském hradě Pavla Tuleju 6. května.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme