Kalousek: Osočení plukovníkem Lessym nemůže být důvod, abych byl odvolán

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

21. 7. 2012

Pane ministře, vláda zvyšuje daně, snižuje valorizaci důchodů, nefungoval registr vozidel, vy se potýkáte s policejním prezidentem a teď navíc ministr práce navrhl zvýšení platů politikům a soudcům. Vyhlásili jste meziresortní soutěž, kdo víc naštve lidi?

My nepopíráme, že dochází ke zvyšování daní, ale daňová zátěž, která bude příští rok, nebude daleko nejvyšší v historii. Ekonomická prognóza není taková, abychom problém zvládli jen díky úsporám, proto jsme, ač neradi, museli problém řešit na obou stranách. Mrzí mě, když to v novinách někdy vypadá, že pouze zvyšujeme daně, zatímco 68 procent problému řešíme na výdajové straně. Výsledek je zcela viditelný, protože v dnešních turbulentních dobách nejsme závislí na náladě trhů a můžeme financovat své potřeby velmi levně. To má pozitivní dopady na všechny lidi v zemi...

Nemohli jste si alespoň odpustit návrh zvýšit platy poslancům, senátorům a vládě?

Ten návrh se nám strašně nelíbí. Týká se to všech ústavních činitelů, z toho jsou 87 procent soudci a z 13 procent poslanci a senátoři. Vláda opakovaně tvrdí, že všichni ústavní činitelé by měli být solidární se všemi ostatními v zemi. Ústavní soud je jiného názoru a myslím, že nebyl nikdo více nešťastný než ministr Drábek, že musí něco takového předkládat. Nikdo není nešťastnější než vláda, že musí dát do parlamentu nějaké varianty řešení nálezu Ústavního soudu. Mně se ten nález osobně nelíbí, ale jen kvůli tomu ho nemůžu ignorovat.

Ale můžete přidat pouze soudcům, ti na rozdíl od parlamentu nerozhodují, komu se vezmou peníze.

Soudci významným způsobem ovlivňují ekonomiku a konkurenceschopnost, ale nemá cenu vést tuto polemiku. My dáváme nějaké návrhy a musíme o tom vést debatu. Můj názor je, že je nešťastné, že platy soudců a politiků jsou zahrnuty v jednom zákoně. Soudci o to kdysi velmi usilovali, když platy politiků rostly stejně jako ostatním. Přišlo jim výhodné být v jednom zákoně s platy politiků. Nějak si neuměli představit, že přijde čas, kdy si budou politici platy snižovat. Nevidím jiné řešení, než to zase rozdělit. Platy politiků budou holt více citlivé na situaci v zemi a budou se více solidarizovat, zatímco platy soudců budou stabilní.

Předseda Ústavního soudu Rychetský tvrdí, že svým rozhodnutím nenařizují zvyšovat platy i politikům.

Já výroky pana předsedy nechám bez komentáře. Je to stejné jako u důchodů, kdy jsme museli na základě jejich rozhodnutí někomu zvýšit a někomu snížit. To jsme také nechtěli dělat, ale museli jsme to respektovat.

Jste adept na odvolání z vlády? Co by se stalo, padla by vláda?

Nikde o tom nepadlo ani slovo, ani od premiéra, který o tom se mnou vůbec nemluvil, ani z mé strany. Takže nebudu spekulovat o něčem, co nikoho nenapadlo.

Premiér uvedl, že nikdo není neodvolatelný a že kdo nezvládá své povinnosti a kdo se stane pro vládu nepřekonatelnou přítěží, bude odvolán.

To je obecné pravidlo, které platí. Ministři jsou spotřební zboží, ale neměl jsem pocit, že to myslel premiér na mě.

Ale řekl to před hlasováním o nedůvěře vládě, což opozice vyvolala kvůli vám, a v kontextu vaší pře s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Jestliže mě pan plukovník osočil nepravdivým tvrzením, a to zřejmě proto, aby opozice mohla vytvořit tlak, je to rozhodnutí pana plukovníka. Ale nemůže to být důvod k personálním změnám ve vládě. Souhlasím s prezidentem republiky, že politici nemohou ovlivňovat práci policie, ale stejně nemohou policejní důstojníci ovlivňovat politickou scénu. To jsou strany téže mince a my řešíme tu druhou.

Není nátlakem už jenom to, že ministr zavolá vyšetřujícímu policistovi, jako jste to udělal v kauze CASA?

Ten telefon jsem zvedal já jemu, takže tím nemohl být zaskočen. Určitě si ten telefonát nahrával, tak by neměl být problém, aby záznam zveřejnil. Za druhé: já jsem osoba, která dávala vysvětlení. Když jsem od vyšetřovatele odcházel, dal mi telefon s prosbou, abych mu zavolal, když budou nějaké nové skutečnosti. Nechápu, proč mě o to vyšetřovatel žádal, když teď vznikla hysterie z toho, že se nesmí volat vyšetřovateli. A pokud vím, požádal každého, kdo vysvětlení podával. Podle mého je to standardní postup. Až pánové Tejc a Zaorálek si vzpomněli, že se to nesmí.

Nečekal jste, že když zavoláte policejnímu prezidentovi čtyři hodiny poté, co premiér s vámi řešil telefonát vyšetřovateli a další takové hovory vám zakázal, že to bude použito proti vám?

Zakázal nám volat vyšetřovatelům a státním zástupcům. Nenapadlo mě, že policejní prezident je takový formát, že totálně nevinný rozhovor po dohodě s opozicí zneužije k politizaci situace. Ty provokace měly jediný cíl – úplně odstranit ministra financí. To se zřejmě nepovedlo, proto je to teď věcí Generální inspekce bezpečnostních sborů. A v případě nepravdivých tvrzení policejního prezidenta, kterých se dopustil na bezpečnostním výboru Sněmovny, je to důvod k soukromoprávnímu sporu. Ten případ jsem ve čtvrtek předal svému právnímu zástupci, a buď se mi pan policejní prezident omluví sám, nebo mu to nařídí soud.

Máte důkazy, že se dohodl se sociálními demokraty?

Nemám, ale kdo se díval na jednání bezpečnostního výboru, viděl to ochotnické představení.

Když se s ním budete soudit, bude důkazní břemeno na vaší straně. Jak mu chcete dokázat, že jste nemluvili o kauze CASA, že jste mu nevyhrožoval a že jste neřekl, že budou všichni odstíháni?

Občanskoprávní spor nepovedu na stránkách novin. Já vás seznámím s výsledkem a nepochybujte, že ten bude takový, že se mi bude muset policejní prezident omluvit, protože právo i pravda je na mé straně.

Myslíte, že důkazy, které jste přednesl ve Sněmovně ohledně peněz na policejní passaty, dokazují, že jste nemohli mluvit i o něčem jiném, například o casách?

Milý pane redaktore, to, co jsem přednesl ve Sněmovně, byl jenom důkaz toho, že panu plukovníkovi nedělá problém nemluvit pravdu na půdě Poslanecké sněmovny.

Na začátku sporu jste řekl, že až se projeví pravda, měl by odejít Lessy, nebo vy. Půjdete do důsledků a budete chtít, že když se vám omluví, aby odešel z funkce?

První reakce byla, že když prokáže, že jsem lhal, tak odejdu ze všech funkcí. To jsem říkal, protože on nemůže dokázat něco, co není pravda. Zda to povede k tomu, že odejde on, nebudu řešit, protože jsem ministr financí a pro mě to tento týden politicky skončilo.

Jakou mají policisté motivaci pořádat vůči vám provokase ce? Vy byste motiv mít mohl, vám se nelíbí, že požádali o vydání Vlasty Parkanové ke stíhání.

Nemám žádnou motivaci, ani žádný nástroj, jak bych je mohl ovlivnit.

Jako mocný ministr můžete vysílat signály, že se vám to nelíbí.

Mám jediný nástroj, jako poslanec mohu poukázat na nepravdy, které v žádosti o vydání byly. To jsem dělal. A je staré pravidlo, že když nemáte argumenty, tak se snažíte toho druhého znevěrohodnit skandálem.

Vzal byste něco zpátky z obhajoby Vlasty Parkanové? Snad všichni se shodují, že jste nejen jí, ale i sobě a TOP 09 uškodil tím, jak jste tu obhajobu vedl.

Nevzal bych zpátky nic, protože když vidím zjevnou, viditelnou nespravedlnost, tak se musím hlasitě ozvat. A ujišťuji vás, že to nedělám jen kvůli Vlastě Parkanové, ale že to nesmí dít vůbec nikomu. Nikdo nesmí být takovýmto způsobem skandalizován.

To jste si naběhl. Budete tak plamenně hájit i podplukovníka Daňhela, který je svědkem v kauze CASA a kterému se děje očividně křivda, když jej policie zadržela kvůli údajnému zneužívání a teď se ukázalo, že si to dívka vymyslela, prý pod tlakem policie?

Nečetl jsem a nemohl jsem číst na rozdíl od vydání Vlasty Parkanové jednotlivé argumenty pro zadržení podplukovníka Daňhela. Takže nemůžu ukázat na nějakou větu a říci: toto je nepravda.

Nepovažujete za nešťastné, že jste se pustil do obhajoby Vlasty Parkanové, když vás pojí přátelství s Richardem Hávou, bývalým vlastníkem Omnipolu, který letouny dodával?

Můj kamarád už v té době v Omnipolu nepůsobil. Jedna věc je ale vyšetřování kauzy CASA, to ať probíhá klidně tři roky, a pokud se někdo něčeho dopustil, tak ať je potrestán. Druhá věc je obvinit Vlastu Parkanovou z takového nesmyslu, z kterého obviněna je.

Jak vás tehdy přesvědčilo ministerstvo obrany, že vás dodavatel netahá za fusekli a nechce letouny CASA prodat draho?

Ministerstvo obrany má svá odborná pracoviště, jistě odbornější než obskurní znalecké firmy, které nemají jediného znalce na obranný materiál. Také je tu kolegium ministra, které podrobuje návrh včetně ceny oponentuře. Je tu také expertní posudek náčelníka generálního štábu. Na vojenský materiál se neuplatňují, protože podle mého nemohou, paragrafy zákona o oceňování majetku a nelze u něj určit cenu obvyklou. Vlasta Parkanová postupovala podle dlouholeté praxe ministerstva financí. Pokud se ale někdo domnívá, že by se zákon měl uplatňovat i na vojenský materiál, tak ať navrhne změnu zákona. To ale musí udělat parlament, a nikoli policista průzkumem, že za to zkusí někoho kriminalizovat.

Nemělo by se to změnit už kvůli pověstem, že z vojenských zakázek jsou financovány politické strany? Mluvil o tom i váš předseda Karel Schwarzenberg.

Já mohu vyloučit, že by z jakékoli zbrojní zakázky byla financována TOP 09. Nic dalšího vyloučit nemohu. Je úsměvné, že mluvíte jen o zbrojních zakázkách. Vy si vážně myslíte, že nelze tuto větu aplikovat na jiné zakázky, třeba stavební?

To mi je jasné, ale tam je ta kontrola snazší. U vojenských zakázek, jak jste sám řekl, nemůžete určit cenu obvyklou.

To, co říkáte, je legitimní, ale nevím, zda je ta změna možná.

Co říkáte na výrok Schwarzenberga?

On vzpomínal na dobu opoziční smlouvy v Rakousku, kdy bylo veřejnou praxí, že lidovci měli své příjmy ze zbrojních zakázek a sociální demokraté ze stavebních zakázek. Možná by se jistá paralela dala najít v České republice v dobách opoziční smlouvy.

Zaručujete, že TOP 09 není financována ze zbrojních zakázek, ale byl jste i šéfem lidovců.

Mohu zaručit, že když jsem byl šéfem křesťanských demokratů, tak se nic takového nestalo.

Odhad majetku, který patřil církvím, byl učiněn v době hospodářského růstu. Neměli jste přemýšlet o snížení té částky, když šly ceny pozemků a nemovitostí dolů, a hlavně když by měli být v krizi všichni solidární?

Hodnota majetku byla napadena již několikrát a byla několikrát přezkoumána znalci. U cen půdy nemůže dojít k dlouhodobému výkyvu. Stejně jako u diamantů ani u půdy nemůže dojít k poklesu ceny, a to z toho důvodu, že jejich počet je známý a konečný. Víc půdy na zeměkouli nebude, a dokud tu nebude padesát atmosfér, nebude tu ani více diamantů.

Ten zákon trpí tím, že skoro všem vadí, jak je velkorysý.

Ten zákon trpí tím, že diskuse je ideologická. Nejdůležitější podle mého je, že se domluvili církve mezi sebou. Kdo odmítá finanční vyrovnání, ve skutečnosti poškozuje hlavně protestanské církve. Součástí dohody totiž je, že katolická církev se vzdala 20 procent svého historického majetku ve prospěch těch ostatních církví, které žádný majetek neměly. Pokud dojde k soudům, tak si majetek vysoudí pouze katolická církev.

To je hezké, ale nepovede to k ještě větší skepsi vůči politické reprezentaci? Celý národ je odkojený Jiráskem a všichni řeknou: pouze preláti, soudci a páni – tím myslím politiky – mají víc a my musíme utahovat pásky.

Chápu, že je velmi těžké to vysvětlovat v zemi, kde si spousta lidí myslí, že u Lipan jsme prohráli. My, kteří se věnujeme historii, víme, že u Lipan jsme to vyhráli. Můj pohled na svět bude vždy fandit Jiříkovi z Poděbrad, který jako patnáctiletý v té bitvě byl na straně panské jednoty, než abych fandil těm, kteří museli být poraženi, protože byli v té chvíli zemskými škůdci. Druhá věc je, že někdo nechce slyšet, že ty prostředky, které církve dostanou, nikdo nedá do pytle a nezakope pod švestku, nikdo je neodnese do Vatikánu. Církve mají svou úlohu nejen v pastoraci, ale i v oblasti charity a vzdělání. Z těch peněz budou vypláceni duchovní, což dnes stejně dělá stát, budou z nich opravovány sakrální stavby, tedy národní památky. Budou použity na sociální, charitativní a na školskou činnost. Všechny ty prostředky se společnosti vrátí, jen je nebude proplácet ministr nebo hejtman, ale biskup.

Když poslanec Skokan zveřejnil přepis vašeho rok starého telefonického hovoru, padala vaše nevybíravá slova, ale také vaše připomínka, jak jste mu v minulosti přiklepl dotaci. Když jste ve Sněmovně říkal, že s Lessym jste telefonovali o 17 miliónech na passaty, také jste připustil, že by nebyl problém ty peníze policii poslat. Takhle to vypadá, že sedíte na pytlích peněz, které libovolně rozdělujete.

Rozhovor s panem Skokanem byl hrubě zmanipulovaný, takto vůbec neprobíhal. Jak byl interpretován, tak to mělo i svou komickou složku. Ta složitá souvětí, která údajně říkal do telefonu, pak velmi složitě předčítal do mikrofonu. Možná mu Bártovi investigativci měli napsat jednodušší věty. Jsem ale dalek toho, abych popřel, že jsem se tam dopustil hrubšího výrazu. Jinak mluvíme v soukromém emotivním rozhovoru a jinak na veřejnosti. Zveřejnil to pan Skokan, a ne já. Co předvedl, je hluboké lidské dno a trapnost a já ten rozhovor nebudu komentovat. K penězům pro policii. Doložil jsem ve Sněmovně, že jsme zamítli policii 94 miliónů, ale byli bychom ochotni dát 17 miliónů. Takových případů bych našel stovky. Například ministr spravedlnosti se obracel na vládu nebo na ministra financí a chtěl, že pokud není možné získat všechny požadované peníze, ať mu pošleme finance alespoň na jednu prioritu. A vzhledem k tomu, že jsou passaty dobré mlýnky na pokuty, mohli jsme najít řešení.

Karel Schwarzenberg se netají, že pokud neuspěje v prezidentské volbě, nepovede TOP 09 do dalších voleb. Už se připravujete na střídání?

Teď se soustředíme na krajské, senátní a prezidentské volby. Když Karel nebude chtít na příštím sjezdu kandidovat, tak já určitě kandidovat budu a pevně doufám, že nás bude kandidovat víc.

Nerozkližuje se vám strana? Starostové od vás dali trochu ruce pryč, bylo to vidět při hlasování o vydání Vlasty Parkanové, kdy hlasovali pro její vydání.

Vlivy, které proti mně rozpoutaly hysterii, se hodně snažily přesvědčit starosty, ať se nechovají loajálně jako dosud. A já jim děkuji, že to neudělali.

Oldřich Danda

Právo, 21. 7. 2012, Rubrika: Rozhovor, str. 7

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme