Horník: Senát o zvýšení DPH

Rozhovor se senátorem Janem Horníkem

16. 8. 2012

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

Jak už jsme říkali ve zprávách, Senát má na programu klíčový vládní návrh na zvýšení DPH. Opozice ho chce poslat zpátky poslancům. V průběhu dnešního Studia 6 se budeme ptát na názory a stanoviska některých senátorů. Začněme stranou TOP 09 a Starostové a Nezávislí. Hostem Studia 6 je senátor Jan Horník. Dobrý den.

Jan HORNÍK, senátor /TOP 09/

Dobré ráno.

Jolka KRÁSNÁ

Tak jaké je vaše stanovisko, jak budete hlasovat vy?

Jan HORNÍK

Já ještě vlastně ani pořádně nevím, abych se přiznal, protože ta materie je tak složitá, že já chci slyšet pana ministra Kalouska, jak to vlastně s tím zvýšením DPH doopravdy myslí a jaký to bude mít makroekonomický vliv na naši ekonomiku.

Jolka KRÁSNÁ

No, co právě rozhodne? Co zvažujete ta pro a proti?

Jan HORNÍK

To pro je, abychom jako společnost se vyhnuli hospodářský krizi. Na druhé straně ale vidím střední podnikatele a malé podnikatele, které to podle mě hluboce zasáhne a já si dovedu představit udělat spíš jednotnou daň, která by mohla na 17,5 % snížit třeba pohonné hmoty o korunu šedesát, korunu sedmdesát.

Jolka KRÁSNÁ

Další aspekt je, že už letošní první zvýšení DPH zdaleka nesplnilo očekávání v tom výrazně vyšším výběru DPH. Má to logiku teď zvyšovat v polovině roku zase ještě, když to ta, to první pololetí vlastně neukázalo žádné výrazné výsledky?

Jan HORNÍK

Paní redaktorko, to je taková asi podle mě laboratoř ministerstva financí a mám dojem, že až na výjimky to v této republice skoro nikdo neví a to, co jste právě naznačila, se obávám, že by mohlo nastat i při současném navýšení a proto já bych spíš ekonomiku se snažil roztočit, rozhýbat a šel bych obrácenou cestou.

Jolka KRÁSNÁ

To znamená, že i vy sám osobně máte nějaké své kolegy, přátele, ekonomické poradce? Protože evidentně tedy na ministerstvo financí se nemůžete spolehnout v tom vysvětlování.

Jan HORNÍK

No, já úplně ne vždycky zástupcům ministerstva financí i na výborech věřím, protože samozřejmě oni věci umí podat tak, abysme je jakoby logicky pochopili, ale ta skutečnost potom je trošku jiná. Pokud mám možnost, tak se o těchto věcích, věcech bavím s lidmi, který mají ekonomické vzdělání.

Jolka KRÁSNÁ

Vy jste, zastupujete stranu TOP 09, Starostové a Nezávislí, jste skutečně do té míry nezávislý, že nemusíte držet nějakou koaliční linii?

Jan HORNÍK

Nemáme žádné pevné hlasování, nikdy jsme to neměli a ani v tomto případě tomu tak není.

Jolka KRÁSNÁ

Nemluvil jste s některými vašimi kolegy senátory za ODS? Oni měli setkání, tuším, že v úterý s premiérem, ten jim vysvětloval své stanovisko. Nehovořil jste s nimi, jak jim on vysvětloval, proč je nutné tyto kroky zavést?

Jan HORNÍK

Ne, s těmi jsem doopravdy nemluvil. Mluvil jsem s některými kolegy z našeho klubu a i oni jsou v této věci hodně rozpačití.

Jolka KRÁSNÁ

Mě docela překvapuje, že ještě nejste rozhodnutý. Skutečně si neumím představit, že se rozhodnete až na základě toho dnešního vysvětlení ...

Jan HORNÍK

Já se obávám, že by na mě byl vyvinut v době hlasování poměrně velký tlak, takže možná tím trochu naznačuji, jak rozhodnutý jsem.

Jolka KRÁSNÁ

No, to je pravda. Na druhou stranu ale zase vlastně já chápu, že máte každý svoje rozhodovací pravomoce, ale svým způsobem vlastně, ať rozhodnete, jak rozhodnete, koneckonců opozice je prostě proti, takže ty vaše hlasy až zas takovou váhu nemají.

Jan HORNÍK

Včera jsme to viděli u církevních restitucí, bylo to asi o 5 hlasů. Mám dojem, že dneska ta debata proběhne obdobně. Nicméně měli bychom určitě i jako koaliční senátoři naznačit našim ministrům, že možné ne úplně všechno je tak v pořádku tak, jak si to oni malují a tak, jak oni to předkládají nám a veřejnosti.

Jolka KRÁSNÁ

Kdybychom chtěli dohlédnout ještě dál, umíte si představit, jaký bude další osud tohoto stabilizačního balíčku, Senát ho vrátí, poslanci ho pošlou, posléze schválí, pošlou panu prezidentovi, ten ho zase vrátí? Umíte si tu cestu představit?

Jan HORNÍK

Dost dobře si nedovedu představit, jak to dopadne, protože pan prezident samozřejmě je ekonom a určitě na to bude mít svůj vlastní specifický názor a je docela možný, že třeba takovýto zákon bude i v rámci toho, aby podpořil veřejnost, nějakým způsobem vetovat.

Jolka KRÁSNÁ

Senátor Jan Horník. Děkuju vám za rozhovor, za návštěvu ve Studiu 6.

Jan HORNÍK

Na shledanou.

Jolka KRÁSNÁ

Na shledanou.

ČT 24, 16. 8. 2012, Pořad: Studio 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme