Jde o celý polistopadový vývoj

28. 8. 2017

Jít k volbám je dnes důležitější než kdykoli předtím. Nedopustíme návrat České republiky do éry normalizace. „Každý hlas je důležitý, jinak se zase probudíme v totalitě,“ říká Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Lidé k volbám příliš nechodí. Čím byste je přesvědčil, aby tentokrát přišli?

Volební právo je něco, co nastupující generace vnímá jako samozřejmost. Svým způsobem je to dobře. Je to totiž znamení, že se demokracii podařilo v našich končinách poměrně pevně zakotvit. Jenže já si ještě dobře pamatuji doby, kdy volby svobodné nebyly, kdy se k volbám muselo a na výběr nebylo. O soutěži politických stran jsme si mohli nechat jen zdát. Když nebudeme chodit k volbám, může se snadno stát, že se zase do těch časů vrátíme. Čím méně lidí přijde volit, tím více mandátů získají strany s disciplinovanými voliči. K nim jednoznačně patří komunisté. Bude se rozhodovat, zda půjdeme  směrem postsovětské gubernie nebo zůstaneme mezi evropskými demokraciemi. Proto každého prosím, aby k volbám přišel.

 Myslíte, že je to skutečně tak dramatické? Vždyť to se říká skoro u každých voleb, že „teď jde o všechno“.

Ale tentokrát je skutečně v sázce příliš mnoho na to, abychom nad volbami mávli rukou. Zatímco všechny předchozí polistopadové vlády se více či méně snažily Českou republiku přibližovat západu jak ekonomicky, tak společensky, kabinet pod vlivem Andreje Babiše do historie vejde jako ten, který usiloval o otočení kormidlem zpět do éry normalizace. A mají-li předvolební průzkumy pravdu, pak jízdu do husákovské historie ještě zrychlíme. To, doufám, drtivá většina české populace dopustit nechce.

 Předpokládám, že chcete, aby lidé volili TOP 09. Není to ale trochu sázka na nejistotu? Nepropadnou vaše hlasy právě těm stranám, před kterými varujete?

Tyto úvahy musím kategoricky odmítnout, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé, voliči by se neměli nechat ovlivnit předvolebními průzkumy. Když se na ně podíváte pozorně, tak se průzkum od průzkumu celkem výrazně liší. Znamená to, že vykázané volební preference skutečně odrážejí nálady voličů nebo je za tím něco jiného? Za druhé, každý hlas se počítá. Lidé si často myslí, že jejich konkrétní volba nic neovlivní. Takto ale k hlasování přistupovat nelze. Pokud si každý řekne, že jeho hlas nic nezmůže, dává tím prostor těm stranám, které mají disciplinované jádro, jak už jsem říkal. A to platí i o hlasech pro TOP 09. Právě proto, že nám některé průzkumy věští jednociferný výsledek, záleží na tom, aby naši voliči k urnám přišli. Chápu, že se každému stoprocentně netrefíme do noty, ale právě proto, že jsme zárukou, že k návratu do časů normalizace nedojde, stojí za to hlasovat právě pro nás. Jsme jediná pravicová proevropská strana, jsme pro ochranu lidských práv, pro svobodu, klademe důraz na ekologické hodnoty.

Jaký výsledek byste považoval za úspěch?

Nemůžeme mít jiný cíl než obhájit všechna poslanecká křesla, kterými disponujeme nyní, tedy 26 mandátů. S tím bych byl spokojený. V našem kraji bychom chtěli zabojovat o 2 mandáty a jednoznačně obhájit 1 mandát z voleb minulých

 Politici neradi před volbami říkají, s kým půjdou a s kým nepůjdou po volbách do koalice. Máte v této otázce jasno?

Už několikrát jsme jasně řekli, že je pro nás nepřijatelná jakákoli spolupráce se stranami, které usilují o demontáž demokracie v Česku. Mezi ně řadím KSČM, hnutí ANO a také SPD. Jinak jsme ochotni se bavit se všemi demokratickými politickými subjekty. A přes to nejede vlak.

 Co vy osobně nabízíte voličům?

Mohu jim nabídnout zkušenosti, které jsem načerpal nejen jako politik, ale také jako manažer v soukromé firmě. Nicméně bych rád navázal na svou dosavadní práci v poslanecké sněmovně v oblasti životního prostředí a energetiky. Mám jasnou představu o tom, kam by se energetická politika a politika ochrany životního prostředí měla ubírat.

 Vedete kandidátku v Ústeckém kraji. Čím můžete být právě pro tento region jako poslanec prospěšný?

Já ve Ústeckém kraji skutečně žiju, vychovávám své děti. A troufám si tvrdit, že problémy svého kraje dobře znám. Jak asi víte, Ústecký kraj je dodnes poznamenán nejen těžbou hnědého uhlí, ale také strukturou průmyslu, kterou se bohužel nepodařilo i kvůli korupčním kauzám krajských politiků změnit. Náš kraj potřebuje podporu z Prahy, bez toho to nezvládneme. Potřebuje, aby za náš kraj politici v Praze kopali. O to jsem se taky vždy snažil.

 Vláda ale nedávno schválila program Restart, který má vrátit prosperitu také do Ústeckého kraje.

To je pravda, ale program Restart vlastně nic nevyřeší. Nejde v pravém slova smyslu o program obnovy, jakým byl třeba poválečný Marshallův plán, Restart je jen další nástroj na rozdělování veřejných peněz na různé dotační programy. Takový ROP Severozápad, jen v malém. A jak ROP Severozápad dopadl, to dnes všichni dobře víme.

 Jak si teda program obnovy pro Ústecký kraj představujete?

Není to tak složité. Jestliže se ptáme, proč je u nás nejvyšší nezaměstnanost, pak musíme hledat způsoby, jak pracovní sílu a pracovní místa propojit. Jestliže práce u nás není, pak bychom měli lidem umožnit za prací dojíždět. To ale nepůjde bez kvalitní dopravní infrastruktury. Mým cílem je například prosadit dokončení dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem. K ní patří i obchvat Loun, který má dnes podobu obyčejné silnice první třídy, kde často dochází k nehodám. Potřebujeme rovněž smysluplné napojení regionálních železnic na trať směrem na Prahu. A konečně je nutné propojit také Ústí nad Labem a Karlovy Vary. Proč by lidé z Ústí, Děčína nebo Teplic měli do Varů jezdit přes Prahu? To přece nedává smysl. Potřebujeme mít dobře zaplacené učitele, tedy školství na nejvyšší úrovni. Stejně tak zdravotnictví. Pak tady budou chtít rodiny zůstávat, protože budou vědět, že o jejich děti i blízké je postaráno. A samozřejmě bezpečnost. Není možné, aby z Ústeckého kraje stahoval ministr vnitra policisty do Prahy, jak tomu bylo dosud.

 Myslíte, že dálnice a železnice vyřeší zaostávání severozápadních Čech?

Samy o sobě určitě ne. Ruku v ruce musí jít také vybudování zázemí pro rozvoj vzdělání, vědy a výzkumu. Teď se u nás hodně hovoří o těžbě lithia. Jenže pouhé vytěžení a prodej suroviny není řešením. Na to musí navazovat i zpracování a výzkum, jak by se s lithiem dalo dále nakládat. My dnes víme, že je to skvělá surovina pro výrobu baterií. Fajn, ale je to všechno? Neskrývá lithium ještě větší potenciál? Tyhle a další odpovědi by měli vědci hledat na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. My, politici, jim k tomu můžeme vytvořit podmínky. A to se pak projeví pozitivně v ekonomice celého regionu.

  

Michal Kučera

Je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a lídrem kandidátky v Ústeckém kraji. Zasedá v hospodářském výboru a je předsedou podvýboru pro životní prostředí. Kromě životního prostředí se v poslanecké sněmovně zabývá otázkami hospodářství, energetiky a dopravy. Žije v Lounech, kde je členem rady města a předsedou finančního výboru.

 

Radka Ostřížová, krajská manažerka Ústeckého kraje

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme