Švenda: V těchto volbách jde do tuhého

20. 10. 2017

Změnila se během posledního volebního období naše politická scéna? Je situace v něčem zásadně jiná než v době parlamentních voleb 2013?

Změnila se v tom smyslu, že politika se stala atraktivnější pro oligarchy. Za mnoha stranami dnes stojí nebo je přímo reprezentují miliardáři, kteří pro své obchodní aktivity chtějí získat veřejný prostor. Ztělesněním tohoto vývoje je minulý ministr financí, který spojuje své podnikatelské zájmy hojně podporované státními dotacemi, touhu po větší politické moci a bezprecedentní mediální vliv. Situace je jiná také v tom, že části veřejnosti nevadí, že se do politického a veřejného života dostávají lidé s velmi pochybnou minulostí včetně těch, kteří mají škraloup z minulého režimu. Zatímco parlamentní volby v roce 2013 byly jistým referendem o Petru Nečasovi, nynějším volbám bude dominovat téma zachování parlamentní demokracie, jak ji známe od roku 1989.

Proč si to myslíte?

Reálně hrozí, že po téměř 30 letech budeme mít opět vládu jedné strany. Navíc v čele s člověkem, který byl prominentem minulého režimu, velmi dobře se mu dařilo i za divokých privatizačních časů, které nyní kritizuje a jenž se netají snahou omezit demokratické instituce a pravidla. V politice se také stále více prosazuje manipulace voliči. Někteří politici a vlivní lidé si přejí, aby pravda a fakta ztratily smysl a oni si pak mohli se společností dělat, co se jim zamane. V těchto volbách lidé rozhodnou o budoucnosti země na dlouhou dobu dopředu. Lidově řečeno: jde do tuhého.

Na otázku, proč kandidujete právě za TOP 09, jste vminulosti odpovídal už mnohokrát. Jak vnímáte TOP 09 v kontextu dnešní politické situace?

V TOP 09 jsem se takříkajíc našel. Před jejím vznikem jsem se o politiku zajímal, ale nebyl jsem členem žádné politické strany. Jsou mi velmi blízké hodnoty TOP 09 jako tradice, svoboda, rodina, slušnost, odpovědnost,
pevné názory, nepopulistická politika, sociální soudržnost, lidská práva či evropanství. I když to tak při čtení novin a z dění na sociálních sítích nemusí vypadat, ve skutečnosti právě na těchto principech a zásadách stojí každá zdravá, sebevědomá, prosperující a do budoucnosti hledící společnost. TOP 09 je také jedinou stranou, která má dlouhodobou vizi společnosti do roku 2030. Naše země potřebuje strategický výhled, a ne jen těkání na základě momentálních průzkumů preferencí.

V TOP 09 se vede docela otevřená debata o vystupování předsedy strany Miroslava Kalouska. Jak se díváte na jeho působení?

Několikrát jsme se setkali a v přímém kontaktu působí mnohem přátelštěji, než když hřímá v Poslanecké sněmovně. Je to člověk velmi pracovitý a zaujatý politikou i hodnotami, které považuje za důležité. V posledních letech vystupuje jako takzvaný Antibabiš a někdy mu vytýkám, že politiku TOP 09 příliš personifikuje. Musím ale zdůraznit, že TOP 09 nestojí na Miroslavu Kalouskovi a že lidé by měli stranu volit kvůli hodnotám, které zastává a prosazuje v politice. Nejsme totiž stranou jednoho muže.

Pohybujete se už řadu let v komunální politice. Které vlastnosti vám u politiků nejvíc vadí?

Vadí mi totéž, co v osobním životě. Když se někdo chová prospěchářsky, využívá své momentální převahy, nemluví pravdu, nechce hledat kompromis a jedná nečestně.

Ucházíte se o poslanecký mandát. Čemu byste se rád ve sněmovně vpřípadě svého zvolení věnoval?

Dosavadní profesní i politický život mě směřuje k několika tématům. Dlouho jsem učil na střední škole a vím, že je potřeba podporovat vzdělávání. Nejde pouze o růst platů, to pokládám za samozřejmost, ale je potřeba změnit systém tak, aby podporoval učitele v dalším vzdělávání. Učitel by měl být vzdělaný, dobře ohodnocený a respektovaný průvodce dětí světem, který se proměňuje. Žáci nebo studenti, na které ve škole působí, budou za dalších dvacet let tvořit páteř společnosti. Stímto vědomím musíme přistupovat k ohodnocení učitelů, nastavení systému vzdělávání i stanovení potřebných znalostí a dovedností.

Jaké jsou vaše další priority?

Posledních osm let také působím v komunální politice – nejdříve jako opoziční zastupitel, nyní místostarosta. Vidím, že i zde jsou neřešené problémy, které mají svůj základ na centrální úrovni. Příkladem z mnoha jsou herny. Před vstupem na radnici jsem také dlouho podnikal jako živnostník s několika zaměstnanci. Viděl jsem a vidím, jaké nároky se kladou na malé podnikatele. V tomto volebním období se opět zvýšila byrokracie ve formě elektronické evidence tržeb a kontrolního hlášení DPH. Mnoho živnostníků, kteří poskytovali kvalitní služby, muselo skončit. Tento stav je třeba napravit. A konečně další z témat, kterým bych se rád věnoval, souvisí s rodinami, jež potřebují podporu. Nemluvím o populistickém rozhazování peněz, ale o vytvoření takových podmínek, aby se například dal skloubit rodinný a profesní život.

Kdybyste měl dát voličům před parlamentními volbami jednu jedinou radu, která by to byla?

Nejen jako politik, ale také občan, zastupitel města, živnostník, otec malých dětí a bývalý učitel si pouze přeji, aby lidé hlasovali s ohledem na budoucnost této země. Aby nevolili podle momentální sympatie nebo antipatie vůči nějaké osobě, nebo podle toho, zda jim někdo před volbami přidá z veřejného rozpočtu nebo na ulici vtiskne dárek. Aby volili podle principů, jež mají dlouhodobou platnost, jako je pravda, odpovědnost, otevřenost, férovost či svoboda.

Letopis středočeské TOP 09, podzim 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme