Švenda: Nepotřebujeme parkovací dům, potřebujeme parkovat

3. 6. 2014

Po snížení počtu míst pro automobily v centru Příbrami v důsledku realizovaného parkovacího konceptu na náměstí T. G. Masaryka sílí už dva roky volání po nové parkovací kapacitě. Současná radniční koalice ČSSD a ODS ale nedokázala tento problém vyřešit.

Již několik let se čeká na takzvaný parkovací dům, který by měl vzniknout na pozemcích v blízkosti nemocnice. Potíž spočívá v tom, že jej nebuduje město ani soukromý investor. Město zpočátku chtělo vybudovat parkovací dům vlastními silami za přispění evropských peněz. Zastupitelé ale nakonec odmítli již přislíbenou dotaci a vedení Příbrami argumentovalo tím, že by cenové podmínky pro odstavení vozidla byly pro občany nevýhodné.

Následovalo více než dvouleté hledání nového majitele, který by pozemky koupil. Objevila se dokonce kladenská společnost Geomining, s kterou měly být už podepsány příslušné smlouvy. Firma ovšem přestala komunikovat a po několika urgencích svůj zájem o pozemky stáhla.

Příbram prodává dotčené plochy včetně projektové dokumentace na parkovací dům. I na zastupitelstvu už ale v minulosti zaznělo, že v případě prodeje není možné efektivně dosáhnout toho, aby se parkovací dům skutečně postavil. V posledních měsících se navíc v kuloárech spekuluje o tom, že by případný nový nabyvatel mohl využít parcely k úplně jinému účelu. Může dojít k tomu, že město se za několik milionů korun zbaví velmi lukrativních a užitečných pozemků v centrální části Příbrami, a přitom přijde o plochu, která v současnosti slouží alespoň k „divokému parkování“ několika desítek vozů.

 

Na realizaci přebujelých plánů nejsou peníze, vybudujme normální parkoviště

Jaký je náš návrh? Vzdejme se představy honosného parkovacího domu, který by vyšel na mnoho desítek milionů korun. (Ne)zájem soukromých subjektů jasně ukazuje, že tato investice je velmi diskutabilní, resp. nerentabilní. Samo město dalo také jasně najevo, že není ochotno vystavět parkovací dům, i když by získalo dotace.

Na druhou stranu ale trvejme na tom, aby příslušné pozemky byly využity jako řádné parkoviště, o které se město stará a plně slouží občanům. Naše řešení spočívá v návrhu úpravy současné plochy na běžné parkoviště, podle odhadů se sem vejde 100 až 120 aut.

Zatímco v předchozích plánech města činila odhadovaná investice do parkovacího domu 80 milionů korun a vzniklo by přibližně 180 parkovacích míst, náš hrubý propočet ukazuje možnost vzniku dvou třetin tohoto počtu, ale za investici v řádu jednotek milionů.

 

Náš návrh je lepší z několika důvodů:

  • pozemek může sloužit svému účelu v horizontu několika mála měsíců;
  • město investuje 3–4 miliony korun a získá 100–120 parkovacích míst;
  • kultivuje se plocha, která nyní slouží k „divokému parkování“;
  • pozemek může zůstat nadále městský, radnice nad ním bude mít kontrolu a nehrozí spekulativní prodej;
Václav Švenda, zastupitel za TOP 09
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme