Senátor Luděk Jeništa otevírá kancelář v Benešově

11. 12. 2012

Senátor a starosta Vlašimi Luděk Jeništa (Starostové a nezávislí a TOP 09) otevírá svou kancelář ve středu svého obvodu - Benešově. Začíná tak symbolicky plnit jeden ze svých slibů, totiž že bude senátorem za celý region Benešovska a Říčanska a taky to, že chce přispět k větší spolupráci mezi největšími městy - Benešovema a Vlašimí.

Pozice senátora není na rozdíl od starosty exekutivní a je mnohem těžší v ní dosáhnout konkrétních výsledků. To si Luděk Jeništa jako dlouholetý úspěšný starosta uvědomuje a proto chce své nové role využít jako koordinátor při formulování cílů a mediátor při prosazování zájmů celého regionu. Za svou prioritu považuje zejména oblast dopravy, kde je na Benešovsku možné mnohé zlepšit. Jedním z projektů, který chce aktivně podporovat, je výstavba moderního dopravního terminálu v Benešově, který by měl výrazně ulehčit využití veřejné dopravy a být velkým přínosem nejen pro obyvatele Benešova, ale i přilehlých obcí a celých oblastí včetně  Vlašimska .  Luděk Jeništa k tomu dodává : „Ve vyspělých zemích je dnes běžná existence dopravních uzlů, kde je jednoduché přestoupit mezi jednotlivými spoji, které na sebe navazují a vhodně kombinují vlaky a autobusy. Nedílnou součástí takových uzlů jsou velká parkoviště pro auta a pro kola. Člověk dojede pohodlně ze svého domova na nádraží a dál už se vydá hromadnou dopravou. Nemusí tak trávit čas v zácpách, odpočine si a chová se ekologicky. A ještě si může na nádraží koupit třeba snídani. Ve Vlašimi už podobný terminál funguje a je důležité, aby byl i v dalších uzlech. Jen tak se zvýší využití veřejné dopravy.“ Ke vzniku moderního dopravního terminálu přívětivého k cestujícím je nutná spolupráce města, kraje, dopravců i podnikatelů, přičemž všichni mají trochu jiné potřeby. V prosazování společného cíle vidí svou roli senátor Jeništa.

Další  neméně významnou dopravní stavbou v regionu je výstavba dálnice D3 na území Středočeského kraje. V celé západní části Benešovska nejsou stavěny ani opravovány silnice právě s poukazem na to, že vše vyřeší dálnice. To je sice pravda, ale její stavba je v nedohlednu. „Budu rád, když se během mého senátorského volebního období začne dálnice D3 na Benešovsku alespoň stavět. Nyní se totiž s její stavbou počítá až po roce 2020. Kdo však jel někdy o víkendu kolem Benešova, ví, že stávající silnice už dávno nestačí“, řekl k tomu Luděk Jeništa. Další velkou dopravní úlevou by bylo pokračování ve výstavbě pražského okruhu – jeho východní částí. „Západní okruh jasně ukázal, jak velký význam tyto dopravní systémy kolem Prahy mají, a to zejména pro mimopražské obyvatele“, doplnil Jeništa.

V neposlední řadě se chce Luděk Jeništa zaměřit na celkově lepší spolupráci mezi různými regiony Benešovska. Dříve zde  panovala poměrně značná rivalita mezi Benešovem a Vlašimí, která nikomu neprospívala a která se bohužel občas projevuje i dnes. „Je nesmírně důležité, aby největší města regionu spolupracovala a ne mezi sebou soupeřila. Věřím, že k dobré spolupráci přispěje i dnešní otevření senátorské kanceláře v Benešově. Mám dobrý vztah s benešovským starostou Jaroslavem Hlavničkou a myslím, že lepší spolupráci ku prospěchu celého regionu nic nebrání.“, okomentoval tuto snahu nový senátor za Benešovsko.

Olga Mokošová, předsedkyně RO TOP 09 Benešov
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme