Jsme pro systémová řešení, ne pro záplatování

23. 8. 2017

Na 23. srpna bylo svoláno mimořádné zasedání zastupitelstva Středočeského kraje. Důvodem bylo zapojení dotací ze státního rozpočtu pro pokrytí měsíčního navýšení mezd ve výši 2 000 Kč, které byly vládou od 1. července přislíbeny zdravotním sestrám v nepřetržitém provozu. Předložený návrh krajští zastupitelé za TOP 09 - Jan Jakob a Petr Tiso - podpořili, neboť si zdravotníci lepší odměňování jednoznačně zaslouží. Nicméně by upřednostnili komplexní řešení problému v ČR, namísto nesystémového přidávání pouze části zdravotníkům, navíc v předvolebním období. 

“Personální krize v českém zdravotnictví je realitou. Problém je nejen u lékařů, ale především u zdravotních sester. Lepší odměňování všech zdravotníků musíme zajistit změnou zdravotnického systému, nikoli nesystémovým záplatováním u jednotlivých skupin,” vyjadřuje se k problematice krajský zastupitel, manažer nemocnice a renomovaný lékař Petr Tiso. 

TOP 09 považuje zrychlené odhlasování dotování odměn za akt poslední záchrany. Jak podotýká krajský předseda a starosta Roztok Jan Jakob:  “Stát prostřednictvím kraje hasí problémy dotacemi, neřeší však příčinu jejich vzniku. Obdobné problémy se tak budou v pravidelných intervalech opakovat, pokud nedojde k reformě celého systému.”

Petr Tiso, jakožto kandidát do Poslanecké sněmovny, nastiňuje ono nutné komplexní řešení špatného financování zdravotnictví a tuto reformu hodlá na celostátní úroveň přenést: Další zvyšování pojistného v ČR je evidentně slepou uličkou. Proto je cesta k udržení špičkového zdravotnictví jasná: zákonem definovat nárok pacienta a zároveň určit, co už bude nadstandardem - zdravotním, hotelovým, provozním… A samozřejmě umožnit lidem, aby měli možnost se na tyto nadstandardy připojistit. Jen tak přijdou do zdravotnictví nové zdroje, které pomohou řešit personální krizi.”

Petr Tiso, krajský zastupitel a kandidát do Poslanecké sněmovny 2017
777 101 050, petr.tiso@top09.cz

Jan Jakob, krajský zastupitel a kandidát do Poslanecké sněmovny 2017
604 592 171, jan.jakob@top09.cz 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme