10. 8. 2010

Svoboda, sport, město, které vedl a kde žije. To je jen část z výčtu sedmi radostí Svatopluka Kvaizara.

„Radost často člověk pozná až teprve, když nám ta věc nebo činnosti chybějí,“ říká Svatopluk Kvaizar, bývalý starosta a primátor Mladé Boleslavi a aktér třetího dílu letního seriálu týdeníku Sedmičky, v němž osobnosti města odhalují svých sedm radostí. „Moje hlavní radosti jsou ty, které se mohou zdát samozřejmostí, já si je však rád připomínám. Nerad bych si je uvědomoval, až kdyby se jich nám nedostávalo,“ tvrdí Kvaizar.

Rok ´89 a politické změny

Tahle mnou prožívaná radost má jako mnohé další svůj líc i rub. Současné pochopení demokracie mnohými podnikavci i politiky spíš nutí k pláči. Přesto se však raduju, že jsem se této změny dočkal. A rád jsem zejména za naše děti, které si nemohou uvědomit, v jaké době jsme kdysi žili. Dnes o to víc platí, že máme takovou vládu, jakou si zasloužíme. A je v  našich rukou přispět k odstranění oněch šrámů na demokracii.

Sport ve městě

Spoustu let jsem profesionálně pracoval v tělovýchově. O to emotivněji vnímám ohromný nárůst kvality boleslavského sportu. Čtyři nejvyšší soutěže v kolektivních sportech, z toho ve dvou nejpopulárnějších, a řada dalších individuálních vrcholových výkonů je něco, co jsme nikdy v  Mladé Boleslavi nezažili. Tyhle výsledky posilují pocit sounáležitosti občanů s městem.

Město

Jsem rodilý Boleslavák, který se svým městem žije už šestašedesát let. Změny, jakých doznal vzhled ulic, historických objektů, kulturních i sportovních zařízení, jsou pro pamětníka uplynulého půlstoletí ohromné. A nejen ve vzhledu, ale i v jeho společenském a kulturním životě. Na rozdíl od jiných jsem přesvědčen, že kulturně-společenských událostí je ve městě dost. I když je stále co zlepšovat, jsem na město hrdý. Všude, i v zahraničí, se k  Mladé Boleslavi rád hlásím.

Automobilka Škoda

Mám ohromnou radost z prosperity firmy, která zaručuje úspěšný rozvoj Mladé Boleslavi i celého okolí. Je mi jedno, že se to povedlo pomocí cizího kapitálu. Ta auta dělají české ruce a české hlavy, které se prosazují i v rámci celého koncernu. Úspěchy Škody Auto dávají možnost si připomenout vysokou technickou úroveň českého hospodářství před druhou světovou válkou. Všichni můžeme mít radost z toho, že žijeme ve městě s nejnižší nezaměstnaností a vysokým průměrným platem. Za to vděčíme firmě a lidem, kteří v ní pracují.

Rodina

S manželkou jsme svoji už 37 let a mám radost, že jsme vytvořili hezký domov pro naše děti, které úspěšně a ve zdraví dospěly. A jejich potomci jsou další naší radostí. Není větší radosti, když se Pavlík a Věrunka na dědu usmějí a skočí mu kolem krku. Tato radost přináší i starost, aby moji nejbližší byli zdraví a mohli se ze života také jenom radovat. Koníčky

Jako všichni aktivní důchodci prostě nemám čas. Zabere ho péče o zahradu a dům, mého veterána Octavii z roku 1959, občas si pro radost (a nelibost mých nejbližších) zatroubím na trubku. A miluju cyklistiku.

Zdraví
Těší mě, že jsme se s manželkou dočkali v relativně dobrém „stavu“ důchodu a zdraví nám dovoluje užívat si i v pokročilejším věku, i když ne tak intenzivně jako dřív. Mám čas na oblíbenou cyklistiku, v zimě na lyžování a v létě na plavání v moři. A když jsem svědkem řady smutných příběhů z okruhu přátel a známých, jimž se podobného štěstí nedostalo, o  to víc si uvědomuju potřebu tohoto základního předpokladu radostného života.

Lucie Kučerová, Sedmička

Originální článek zde.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme