Poslanci se pokusí zvrátit rozhodnutí ministra

Tisková zpráva

14. 1. 2011

Výjimku na zpoplatnění jízdy v tomto úseku zrušilo od 1. ledna novou zákonnou vyhláškou ministerstvo dopravy. Šéf resortu Bárta, který v  listopadu zavítal do Mladé Boleslavi, nebral při svém rozhodnutí v úvahu námitky města. „Pokud by již byla hotová severovýchodní tangenta, nepotřebovalo by město výjimku na rychlostní silnici R10,“ řekl tehdy mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati.

Změna režimu na rychlostní silnici bude znamenat kvůli zvýšenému dopravnímu vytížení následky na životním prostředí v Mladé Boleslavi. "Už kvůli zvyšujícímu se znečištění ovzduší v centru se musíme pokusit toto opatření zvrátit. Myslím, že se v tomto případě jen účelově tahají lidem z kapsy peníze, zatímco efekt zpoplatnění bude pro státní kasu velmi malý. Kdo tratí? Jsou to především občané Mladé Boleslavi a životní prostředí, které se výrazně zhorší,“ poznamenal Jan Smutný.

Oba poslanci chtějí prověřit legislativní rámec aktuálního opatření a pokusí se vyvolat na poslanecké půdě další jednání. "Nařízení EU se týká dálničních úseků a je třeba se podívat na to, zda je směrodatné i pro rychlostní komunikace. Každopádně se budeme v poslaneckých lavicích i kuloárech tímto tématem dále zabývat," dodal Jan Hamáček.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme