Nejsem Dan Hůlka, Zemana v parlamentu hájit nebudu

20. 10. 2013

Nedávno jsem si přečetl prohlášení lídra SPOZ pro Královehradecký kraj Daniela Hůlky, že do parlamentu kandiduje především proto, aby prosazoval hluboké myšlenky pana prezidenta a hájil jeho zájmy. Tedy nic o programu, o ekonomice, podpoře podnikání, Euru a takových věcech. Prostě nic. Jenom jsem hlasem velkého vůdce, který se nikdy nemýlí a s nímž nás čeká věcná blaženost. Dalo by se to všechno pochopit, pokud by Zeman byl opravdu velkým člověkem a morální autoritou, ale on není. Dovolte mi tedy krátkou úvahu na téma morální hodnoty v našem a vliv všeobecně uznávaných autorit.

Jistě se všichni shodneme, že prezident jako nejvyšší představitel státu je významnou autoritou a vzorem pro mnoho lidí. Myslím si, že stejně jako dobrý prezident může pozitivně ovlivňovat náš národ, ten špatný dokáže pravý opak.

Náš první prezident Tomáš Garrique Masaryk by měl být takovým vzorem všech budoucích prezidentů a jejich činy by měli být konfrontovány s jeho. Tak například si můžeme pokládat jednoduché otázky jako. Přišel by Masaryk opilý otvírat korunovační klenoty? Lhal by veřejně? Šikanoval by studenty gymnázia? Důvěrně se líbal se svojí dcerou? Jednal by v rozporu s duchem ústavy?  A takto by se dalo pokračovat. K Masarykovskému ideálu se z našich novodobých prezidentů nejvíce přiblížil Václav Havel, Václav Klaus už na tom byl mnohem hůř a pan Zeman mi připadá spíš jak dokonalá parodie.

Naše prezidenty můžeme porovnávat posuzovat i jiným prismatem, jako například ochotou nést důsledky za svoje činy. Masaryk byl například za svoje názory a postoje odsouzen v roce 1915 k trestu smrti v nepřítomnosti a jeho odkaz i ideje inspirovaly spoustu Čechoslováků, kteří během II. Světové války byli perzekuování, bojovali na různých frontách a obětovali to nejcennější – svůj život. Havel byl také několikrát vězněn a jeho příznivci inspirováni jeho postoji a myšlenkami byli připraveni sdílet tento osud s ním. A co Zeman, opravdu si někdo myslíte, že by dnes šel někdo do vězení nebo na smrt s jeho myšlenkami na rtech? Dovedete si představit, že by v případě válečného konfliktu vznikla například jednotka Válečných gumových člunů Miloše Zemana, nebo že by se někdo nechal uvěznit za názor, že kouření po 27. roce neškodí zdraví?

Já tedy, pokud získám Vaši důvěru a dostanu se do Parlamentu ČR, prezidenta podporovat určitě nebudu a udělám vše proto, aby se Česká republika navrátila k zpátky k tradicím a zásadám, které vyznával například prezident Masaryk nebo Havel.

Jan Němec

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme