Řidiči dojedou bez dálniční známky až k Hněvotínu

22. 9. 2017

Až k odbočce na Hněvotín dojedou od nového roku řidiči bez toho, aniž by potřebovali dálniční známku. Od ledna tak ušetří všichni, kteří jezdí na krátkém úseku dálnice D46 mezi Horním lánem a výjezdem na Hněvotín a Lutín. 

ZNAČKA ZA PUMPOU 

Kvůli tomu, že dopravní značení dálnice začíná ještě před napojením na samotný obchvat, museli řidiči kupovat známku na pár set metrů. „Bylo načase, aby to prodloužili. Obchvat bez poplatků je dobrá věc, ale když na něj člověk chce najet od benzinky na Brněnské ulici, tak na ten kousek stejně musí mít známku. 
Značka dálnice je totiž skoro za pumpou. To se pak celé trochu míjí účinkem,“ komentoval současnou situaci řidič Martin Smrž. 
Zhruba jeden a půl kilometru dálnice, na který mohou zatím jen auta se známkou, byl trnem v oku jak řidičům, tak radnici. „Od lidí jsme dostali několik podnětů, že je třeba, aby byl tento úseku také bez poplatků. 
Původně jsme počítali, že jej ministerstvo dopravy zahrne už k obchvatu, který je zdarma od začátku letošního roku. Bohužel k tomu nedošlo. Proto jsme na ministerstvu požádali, aby byl úsek mezi Horním lánem a výjezdem na Hněvotín a Lutín zahrnutý od příštího roku. To se nakonec povedlo,“ řekl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09). 
Ministerstvo čekalo s rozšířením bezplatného úseku celý rok kvůli právním předpisům. „Příslušná vyhláška, která vyjmutí ze zpoplatnění umožňuje, se novelizuje pouze jednou za rok. Proto jsme mohli věc dořešit až nyní,“ doplnil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. 
Možnost jezdit po obchvatu bez dálniční známky a vyhnout se tak kolonám v centru Olomouce, mají řidiči od letošního roku. Neplacený úsek začíná v blízkosti hypermarketu Globus a končí u nákupního centra Olympia Olomouc. Právě jednodušší cesta za nákupy je pro ně vítanou změnou. „Do Globusu jezdím nakupovat i několikrát týdně, takže jsem to celkem uvítal. Šetří to čas, protože se vyhnu semaforům ve městě,“ doplnil Martin Smrž. 

OMEZENÍ KAMIONŮ 

O to, aby byl dvanáct kilometrů dlouhý úsek dálnice kolem Olomouce bez poplatků, usilovala olomoucká radnice dlouhodobě. Jedním z hlavních důvodů byla snaha omezit tranzitní dopravu přes centrum a přimět řidiče, aby město objeli po dálnici. Ministerstvo dopravy to nakonec odsouhlasilo vloni v září. 
Od letošního roku je v kraji nově bez poplatků 17 kilometrů dálnic. V celé republice vybralo ministerstvo dopravy 111 kilometrů komunikací, které tvoří obchvaty měst nebo přes ně vedou silnice prvních tříd. 

Zdroj:Olomoucký deník

Datum vydání:22.9.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme