Norové nám v péči o děti radit nemají

22. 6. 2015

Před pár dny jsem se potkala se slovenskou babičkou kojeného miminka, pro které si v březnu přišly pracovnice norské sociálky s tím, že dítě nemá dostatečný oční kontakt s neslyšící matkou. Většinu času babička tráví v Norsku, chce být oporou zdrceným mladým lidem. Zůstala jim prázdná postýlka a velká bolest. Slyšela jsem mluvit a plakat člověka, který právě nyní zažívá teror Barnevernu. Detaily říkat nemohu, o osudu rodiny právě rozhoduje norský soud a za zveřejňování informací následuje v Norsku trest. 
Své o tom ví i Eva Michaláková. Za zveřejnění případu má o děti definitivně přijít. 
Také se ví, že Barnevern v případě potřeby lže. Osobně to mohu potvrdit. Když jsem se v lednu vrátila z Norska a varovala, že úředníci usilují o adopci českých dětí, nikdo mě nebral vážně. Dnes leží návrh na adopci na stole. Eva Michaláková si prý také nechce nechat od Barnevernu poradit. Jenže Eva Michaláková o radu požádala, opakovaně, a úředníci jí odvětili, že k tomu nejsou kompetentní. Vím to, u toho rozhovoru jsem seděla. 
V Norsku rozhodují o osudu dětí a jejich rodin úředníci podle vlastního uvážení. 
Stát jim k tomu dal volnou ruku. Je to podivný systém. Má zachraňovat týrané a ohrožené děti. Jenže často sáhne vedle a cíleně ničí vztah dětí k vlastním rodinám. 
O tom se doposud mlčelo. Mlčeli rodiče, protože se báli. A mlčel úřad, protože přece ze zákona mlčet musí.
Ale to se mění. Tento týden podepsalo petici žádající změnu v systému ochrany ohrožených dětí na sto norských renomovaných psychologů a právníků. Ví to česká ministryně práce a sociálních věcí? 
České ministerstvo totiž spolupracuje na zákonu, jak zlepšit péči o ohrožené děti, s norským úřadem BufDir, který je nadřízený té skvělé norské sociálky. 
Česko s ním jedná o Michalákových a současně zve jeho „odborníky“, aby nám radili. Je to absurdní, jen to posiluje rozpaky z dosavadních komentářů ministerstva, které se v pomoci české rodině zrovna nepřetrhlo. 
Na Norsko se valí kritika už z mnoha zemí, pochybné postupy Barnevernu kritizuje Rada Evropy a odpor se začíná zvedat v samotném Norsku, protože o děti přicházejí už i Norové. Ministerstvo by mělo spolupráci s Nory navzdory štědrým přísunům peněz z norských fondů zastavit a přehodnotit. Dovážet můžeme z Norska leccos, ale jejich model tyranie rodin nikoliv.

O autorovi| — Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Médium: Mladá fronta DNES, Datum 18. 06. 2015, Autor: Jitka Chalánková
Rubrika/Pořad: Názory, Strana/Zpráva: 14

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme