Na náměstí Republiky vyrostou stromy

10. 4. 2018

Územní studie, která už je schválená radou města Olomouce, řeší novou polyfunkční podobu náměstí Republiky. Architekt David Mareš vycházel z podnětů vlastníků nemovitostí, institucí, které zde sídlí, i obyvatel města.

„Studie počítá s přítomnosti menších stromů na dvou stranách náměstí a s výsadbou několika vyšších dřevin v centrálním prostoru náměstí v blízkosti kašny Tritónů. Jejich umístění ale podléhá schválení orgánů památkové péče,“ pověděl náměstek primátora Olomouce Aleš Jakubec.

Co se parkovacích míst týká, existuje hned několik variant, mezi kterými se teprve bude rozhodovat - redukce na osm, redukce na dvacet, nebo zachování současných sedmdesáti parkovacích míst.

„Osobně se přikláním k variantě redukce, ale finální rozhodnutí bude na další politické reprezentaci při zpracování následných stupňů projektové dokumentace,“ potvrdil náměstek Jakubec.

Územní studie pro náměstí a přilehlé ulice vznikala od loňského března s předstihem pro rekonstrukci inženýrských sítí, k níž v budoucnu bude muset dojít. I povrchy vozovek a chodníků jsou v části dané lokality v nevyhovujícím stavu. Cílem studie proto bylo prověření všech případných možností. 

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme