Karel Schwarzenberg přijel podpořit krajskou kandidátku TOP 09

21. 9. 2016

REPORTÁŽ Nejdříve do Jablonce, pak do Liberce a nakonec do Turnova zavítal v úterý 20. září povzbudit své sympatizanty a kandidáty do krajských voleb čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V Liberci se nevyhnul debatě o migraci. „Je to uměle vyvolaná hysterie mimo jiné i panem prezidentem. U nás skoro žádní migranti nejsou,“ řekl. Oponoval i názoru, že migranti nebudou pracovat. „To není pravda. Všichni takoví nejsou. Viděl jsem řadu z nich v Rakousku makat.“

V salonku libereckého hotelu Imperial odpovídal čestný předseda topky, prezidentský finalista a bývalý ministr zahraničí na dotazy přítomných. Nevyhnul se ani debatě o migraci. „U nás skoro žádní migranti nejsou. Ti jsou v Rakousku či Německu. Je to uměle vyvolaná hysterie, mimo jiné i panem prezidentem,“ uvedl. Na námitku, že většina současných migrantů mířících do Evropy nechce pracovat, zvýšil dokonce hlas. „To není pravda,“ sdělil s tím, že všichni takoví nejsou. „Viděl jsem řadu z nich v Rakousku makat,“ tvrdil. Domníval se také, že je potřeba dát integraci čas. „Nejde toho dosáhnout přes noc,“ řekl. A upozornil, že v Rakousku také začátkem devadesátých let házeli všechny Čechy do jednoho pytle a v obchodních domech byly česky psané nápisy Nekraďte. „Hlavně se nesmí nechat vytvářet ghetta, to je chyba,“ konstatoval.

Místní kandidátku vede František Gábor

Karel Schwarzenberg přijel podpořit krajskou kandidátku TOP 09, kterou vede František Gábor. Ten má jako svoji prioritu bezpečnost. Navrhuje dokonce, aby kraj navázal bezpečnostní spolupráci se státem Izrael, kde mají dlouhodobé zkušenosti s rizikovými situacemi a bezpečnostními hrozbami. Chce, aby se tam jezdili vyškolit městští, případně i státní policisté, či aby se o tom, jak se chovat v krizových situacích, učily i děti ve školách.

Lídr prošel operací Pouštní bouře

Není divu, František Gábor je vojenský veterán, který prošel operací Pouštní bouře. Začala 17. ledna 1991. Koalice 28 států pod vedením USA vyhnala irácká vojskaSaddáma Husajna, která okupovala Kuvajt. Gábor patřil k 208 Čechům, kteří se zúčastnili první zahraniční bojové mise od konce druhé světové války. Na československou  jednotku koukali západní spojenci nejdříve podezřívavě, vždyť ještě dva roky předtím stáli na opačné straně pomyslné železné opony. Rychle si však získali jejich respekt. „Ve výsledku to přispělo k našemu pozdějšímu přijetí do NATO,“ myslí si Gábor. Mnoho vojáků si z operace Pouštní bouře přivezlopodivnou chorobu zvanou Syndrom války v Perském zálivu. Projevuje se bolestmi hlavy, celého těla, poruchami vnímání i nevysvětlitelnou únavou. I Gábor přiznává, že občas trpí strašlivými bolestmi hlavy. Syndrom patrně vyvolaly nervové plyny, které se ve vzduchu rozptýlily z vybombardovaných muničních skladů, vysoké teploty, stres a kouř ze zapálených ropných polí. 

Učte se jazyky

V hotelu Imperial pak pokračovala debata, či spíše povídání klidnějšími tématy. Učitelka základní školy se například vzácného hosta zeptala, co by poradil jejím patnáctiletým žákům. „Ať se učí hlavně jazyky. Angličtina je samozřejmost, důležitá je i francouzština, zbytečně se opomíjí ruština. To je také důležitý jazyk,“ poradil. Jeden z návštěvníků se domníval, že při bezpečnostně rizikových zápasech – a jeden takový za pár dní Liberec čeká, kdy údajně přijedou obávání rowdies PAOK Soluně – by si měl bezpečnost hradit pouze klub, nikoliv policie. S tím Schwarzenberg nesouhlasil. „Funkcí státu je zajistit bezpečnost všude. Kluby by na tohle neměly peníze, i když mohou na bezpečnostní opatření přispět,“ domníval se. Po necelé hodince se Karel Schwarzenberg se zájemci ještě vyfotil a zamířil do Turnova na další akci.

Oldřich Szaban

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme