4. 2. 2019
Volby do Evropského parlamentu se už blíží. Budou se konat již na konci května, přesněji 24. a 25. května. Máme možnost zvolit si své zástupce do Evropského parlamentu na dalších pět let. Těch uplynulých pět let nebylo pro EU jednoduchých. Hlavně kvůli migrační krizi, která EU do značné míry štěpila. Dalším z problémů byl a stále je Brexit, který není zcela dojednaný a vláda ve Velké Británii dělá vše pro to, aby bylo její konání čím dál méně čitelné. 
 
Co ve velkém zahýbalo Evropou, byla politická nestabilita uvnitř jednotlivých členských států. Hlavně kvůli vzniku protestních hnutí jako je AfD v Německu, PiS v Polsku, Národní fronty ve Francii. U nás vzestupem stran jako je SPD. 
 
Povedla se ale celá řada důležitých a zlomových věcí. Obchodní dohoda Evropské Unie s Kanadou a Japonskem otevřela největší volný trh na světě. Možná si důležitost této obchodní dohody uvědomíme až časem. Ve velice složité době se povedlo uzavřít dohodu s Tureckem o migraci, která v podstatě zastavila migrační vlnu z roku 2016. Ano, tato dohoda není dokonalá a má celou řadu kontroverzí, ale její důležitost je nesporná. 
 
Občané ČR mohli pocítit velkou úlevu, když došlo k revoluci v mobilních službách. Můžeme volat a využívat mobilní internet v celé Evropské Unii bez omezení. Jen si vzpomeňme na tarify za volání v dřívějších dobách. 
 
Mnohé výhody, které díky Evropské Unii máme, si ani neuvědomujeme a je to špatně. Základní svobody tohoto společenství jako jsou volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu přijímáme dnes jako naprosté samozřejmosti. Ale zkusme si představit fronty na hranicích, cla, výjezdní doložky, pracovní nebo studijní víza. Ne, k tomu se již vracet nikdy nechceme. 
 
Zapišme si, prosím, všichni datum 24. a 25. května do diářů a přijďme k Evropským volbám. Je mnoho věcí, které se musí změnit a vylepšit, ale základ fungování tohoto společenství svobody je něco, na čem musíme stavět budoucnost nás všech.

Martin Chroust, TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Martin Chroust
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme