V roce 2012 se opravily tisíce metrů čtverečních chodníků a komunikací

5. 2. 2013

Téměr 15 milionů korun místo původních 14 milionů se v loňském roce v České Lípě nainvestovalo do oprav chodníků, komunikací, lávek, schodů, kanalizačních vpustí a obnovy dopravního značení. Peníze navíc odhlasovali zastupitelé v rámci rozpočtových změn, opravilo se za ně zhruba 3,5 tisíce metrů čtverečních chodníků a 8,3 tisíce metrů čtverečních silnic v majetku města.

Mezi největší akce patřila oprava povrchů vozovky i chodníků v Liberecké ulici, kde se za téměř dva miliony korun podařilo spravit plochu o rozloze téměř 2,5 tisíce metrů čtverečních. Konkrétně šlo o úsek od parkoviště u nemocnice až ke křižovatce s ulicí Pod Špičákem, a to včetně ní. Kromě povrchů se opravy dočkala i spodní nosná konstrukce pod zdejší autobusovou zastávkou. Další velkou akcí pak byla oprava chodníků v ulicích Okružní a Severní na sídlišti Sever a v Jihlavské ulici na sídlišti Špičák, na těchto místech se opravilo zhruba tisíc metrů čtverečních plochy. Vzhledem k tomu, že v těchto ulicích zároveň probíhaly generální opravy plynového řadu, provedlo město tyto opravy ve spolupráci s firmami Progres, UGA a GamaGaz.

„Zhruba v polovině roku nás oslovila společnost RWE s žádostí o povolení zásahu do vozovek v Severní, Okružní a Jihlavské ulici z důvodu nutnosti generální opravy plynového řadu. Využili jsme tedy jejich nabídky na poloviční spoluúčast a opravili jsme v těchto ulicích chodníky. Tyto akce byly mimo plán a museli jsme kvůli nim odložit opravy chodníků na sídlišti Holý vrch, v Mariánské a Svárovské ulici. Všechny je ale máme v plánu na tento rok,“ upřesnil místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle.

Mezi drobnější opravy v loňském roce patřily úpravy ve vnitrobloku v Komenského ulici, odkud zmizelo nefunkční pískoviště i nebezpečné schodiště. V Bardějovské ulici se upravoval vjezd na parkoviště, čímž se chodník zpřístupnil pro vozíčkáře, přibyla navíc tři nová parkovací místa. Pro handicapované občany je nyní zpřístupněný také chodník přes most v Pivovarské ulici, kde se upravoval konec mostu a část chodníku. V Českokamenické ulici se ještě na podzim stihla opravit spodní konstrukce vozovky, v ulici jsou také nové obruby proti zatékání dešťové vody. Příjemná procházka je nově v parku okolo kostela v Mariánské ulici, kde se s pomocí nezaměstnaných ve výkonu veřejné služby městu podařilo upravit pískové cestičky.

Pamatovalo se také na opravy ploch před školami. O prázdninách se tak opravilo prostranství před vchodem na ZŠ Partyzánská, chodník před učilištěm v Mariánské ulici a před mateřskou školou v ulici Bří Čapků. Nová parkovací místa na podzim přibyla v ulici U Rybníčku vedle nově postavené mateřské školy Pastelka. Nový povrch vozovky mají také v sousední Rousově ulici, povrch chodníků se bude dokončovat, jakmile to letos dovolí počasí.

Radost lidé určitě měli i z opravených komunikací v Heřmaničkách, Žizníkově a Častolovicích.

„Již rok funguje na městském webu rubrika ,Závady a nedostatky‘. Prostřednictvím ní nám mohou lidé posílat připomínky a návrhy na opravy. V loňském roce jsme na základě několika desítek podnětů od občanů poctivě všechny chodníky a vozovky objeli a zdokumentovali. Většina požadavků se ukázala jako oprávněná. Snažíme se v plánech údržby vycházet lidem maximálně vstříc, samozřejmě až tam, kam nám to dovolí objem finančních prostředků. Už nyní se nám oprav na základě podnětů občanů sešlo za zhruba 4,5 milionu korun. Ale například v loňském roce jsme již na přání lidí opravili poměrně velkou část Liberecké ulice. A v letošním roce v tomto trendu chceme pokračovat,“ doplnil Jiří Kočandrle.

Mgr. Kristýna Brožová
Převzato z www.mncl.cz
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme