Události kolem 28. října

28. 10. 2020
28. říjen má pro mě dvojí symboliku.
1. 28. října 1918 zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu.
2. 28. října 2013 se narodil můj vnuk Michálek.

Jedna příjemná zpráva z těchto dnů. 27. října Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka podepsali memorandum o spolupráci TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Hlavním úkolem příští vlády bude podle nich vyvést Českou republiku z krize, kterou způsobila dlouholetá nekompetentnost a neschopnost vlády Andreje Babiše řešit problémy České republiky a nezvládnutí koronavirové krize. Strany jsou dle vlastních slov připravené převzít po volbách odpovědnost za další vývoj ČR.

Jedna nepříjemná zpráva z těchto dnů. 27. října bylo rekordních 15 663 pozitivně testovaných na Covid-19. Při přepočtu na počet obyvatel jsme v popředí světových tabulek. Pravdou je, že se více testuje, proto přibývá pozitivních případů. Nemocnice se ale plní rychleji, než se očekávalo. Covid-19 není chřipečka, jak to i některé známé osobnosti proklamují. Tito lidé se v mých očích ztrapnili. Přibývá totiž pacientů s komplikacemi, se záněty plic, končících na ventilátorech.

Nemocnice v Libereckém kraji poskytující akutní a intenzivní péči pro covid pozitivní pacienty se potýkají s nedostatkem sesterského personálu. Studenti ze škol, středních, vyšších či vysokých, nemohou plnohodnotně nahradit náročnou práci sester. Liberecký kraj proto prosí a vyzývá poskytovatele specializovaných ambulantních služeb, aby dle jejich provozních možností uvolnili zdravotní sestry pro pomoc v nemocnicích.

Na jaře stát, bohužel, použil nesprávné čínské rychlotesty, které k tomuto účelu nebyly vůbec vhodné. U velké části testovaných nemohly vyjít pozitivně a vykazovaly falešně negativní výsledky. Byly totiž schopné zachytit pouze vysoce afinitní protilátky, které si vytvořili lidé s těžším průběhem nemoci. A těch je menšina. Takže stát testoval nesprávně, což bylo předem zřejmé. Další chybou bylo – když nastal srpen a začaly růst počty nakažených – mělo se okamžitě jednat, a to se zjevně nedělo. Nebyl žádný racionální důvod čekat, že počty pozitivních budou samy klesat.

V záplavě negativních zpráv o koronaviru občas problesknou i ty dobré. Mnou velmi uznávaný imunolog Vojtěch Thon, jenž vede velkou studii promořenosti populace, vidí naději především v tom, že rychle přibývá lidí, kteří si nemocí prošli a jsou vůči ní imunní. Protilátky jsou měřitelné už u pětiny lidí, takže si začínáme vytvářet aktivní imunitní obranu proti SARS-CoV-2.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Osobnosti: Miloš Rejmont