Selský rozum

24. 6. 2017
Andrej Babiš začal rozdávat svůj předvolební trhák "O čem sním, když náhodou spím", vizi pro Českou republiku v roce 2035. Jde o marketingově zabalený populismus. Plný demagogie. Něco říká, často činí opak.

Včera 23. června jsem v kině Junior v Jablonci nad Nisou shlédl film Selský rozum, filmové zpracování knihy Žlutý baron autorů Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky. Babišův slogan "Řídit stát jako firmu" je přivedl do jeho firem: do Agra Jevišovice, do Kosteleckých uzenin, do hustopečského zemědělského podniku, do vodňanské drůbežárny a do kroměřížské masny Kmotr.

Zřejmě chce "Zřídit stát jako firmu". Film ukazuje, jaký má Babiš vliv na český venkov, jakou spoušť za sebou dokáže zanechat. Mnoho dříve fungujících a po revoluci pracně obnovených míst opět chátrá. Negace na mě zanechal vliv jeho firmy na ovzduší, přítomnost separátů v uzeninách.

Potvrdilo se, že jednoznačně kontraproduktivní je role dotací z Evropské unie. Peníze vyvádí do Prahy, ne tam, kam by měl.

Babiš sní o dobře zaplacených a spokojených zaměstnancích. Přitom v řadě jeho firem jsou dnes v republikovém srovnání podprůměrné platy, a proto musí najímat zahraniční agenturní pracovníky. Například zaměstnanec ve výrobě ve společnosti Vodňanská drůbež může v chladném a vlhkém prostředí očekávat nástupní plat 12,5 tisíce korun, tedy těsně nad minimální mzdou.
Pracovník na etiketování výrobků ve stejném podniku dostane v třísměnném provozu od 13,5 tisíce.

Bude tento film odvysílán v České televizi?
Nebo je už svoboda slova u nás zcela potlačena?

Vítězství Babiše ve volbách může být pro naši zem fatální.

Miloš Rejmont, místopředseda TOP 09 Liberecký kraj

Osobnosti: