Pražský soud zrušil opatření

27. 4. 2020
Pražský městský soud 23. dubna zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Soud konstatoval, že jsou nezákonná.
 
Od 24. dubna neplatí zákaz volného pohybu osob. Lidé se mohou pohybovat ve volném prostoru ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Možné bude i cestovat do zahraničí, což se týká i dovolených.
 
Proč došlo k nezákonnému postupu vlády?
 
Od samého začátku šlo o promyšlenou politickou taktiku s cílem udělat v očích veřejnosti z Andreje Babiše hlavního krizového manažéra, který v těžké situaci dokáže řídit stát stejně jako firmu.
 
Pokud by vláda postupovala tak, jak měla, tedy podle krizového zákona, měl být ihned ustanoven Ústřední krizový štáb, v jehož čele měl stát ministr vnitra Pavel Hamáček. Babišovi se to evidentně nezamlouvalo, takže když konečně k ustavení krizového štábu svolil, prosadil do jeho čela náměstka ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymulu.
Oficiálním důvodem byla Prymulova odbornost, pravděpodobnější však je, že se Babiš nechtěl nechat zastínit šéfem koaliční strany.
 
Babiš nechápe podstatu problému, že vláda musí postupovat v souladu s Ústavou i v mimořádné situaci. V reakci na rozhodnutí soudu prohlásil: "Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Myslím, že vláda udělala maximum. A má jasný výsledek. Zachránili jsme tisíce mrtvých." Poslední věta jistě nebude z hlavy Marka Prchala, ale opravdu z hlavy samotného premiéra.
 
Šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek výsledek soudu shrnul: "Vládo, vy bando amatérů, která ignoruje vládu práva, omluvte se a odejděte."
 
V normální demokratické zemi by za nezákonná opatření vláda demisi podala...

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme