Pracovníci městského úřadu žádají obyvatele o shovívavost

19. 2. 2013

S horší zimou, než jaká byla v loňském roce, se musí potýkat pracovníci oddělení technické správy majetku MěÚ. Kvůli častým výkyvům teplot vznikají na českolipských komunikacích a chodnících četné výtluky, kterých je o zhruba polovinu více než v loni. Pracovníci MěÚ si uvědomují, že se lidé kvůli nim mohou nepříjemně zranit nebo poškodit své auto, výtluky se však nedají v zimním období bohužel pořádně opravit. Pracovníci městského úřadu tak občany České Lípy prosí o shovívavost.

„Zkoušeli jsme ty nejhorší výtluky vyplnit tzv. studenou asfaltobetonovou směsí (tedy směsí, která je dodávaná v pytlích a tuhne a tvrdne za přístupu vzduchu), ale je to zbytečná práce. Za dva dny z výplně výtluku na komunikaci nic nezbude, nemá to žádný efekt a je to nerentabilní. Klasická asfaltobetonová směs, která ve výtluku drží a spolehlivě ho opraví, se nedá nyní kvůli nízkým teplotám použít. Navíc firma, která tuto směs vyrábí, má až do poloviny března technologickou odstávku. Výtluky tak budeme moci začít opravovat nejdříve v druhé polovině března. Samozřejmě za předpokladu vhodných klimatických podmínek,“ upřesnil referent technické správy majetku Petr Švadlenka.

Výtluky ve vozovkách a na chodnících vznikají tak, že do trhlin vnikne voda, která následně zmrzne a povrch vozovky roztrhá. Nejčastěji se výtluky tvoří tam, kde auta často brzdí a zase se rozjíždějí nebo kde je velký provoz kamionové dopravy. Kromě výtluků také kvůli výkyvům teplot v zimě praskají okraje okolo kanalizačních šachet. I u těch budou pracovníci městského úřadu zajišťovat na jaře opravu.

„Mohli bychom před každý z výtluků postavit dopravní značení, abychom na ně řidiče či chodce upozornili. Zúžili bychom jim však manévrovací prostor, jak se poruše ve vozovce vyhnout, a to nechceme. Proto značky nerozmisťujeme. Prosíme však chodce a řidiče, aby jezdili či se pohybovali se zvýšenou opatrností. Všechny výtluky průběžně monitorujeme, jakmile nám to klimatické podmínky dovolí, budeme se snažit všechny výtluky co nejrychleji opravit,“ doplnil Petr Švadlenka.

Mgr. Kristýna Brožová
Převzato z www.mncl.cz
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme