Byl jsem na politiku naštvaný. A jsem čím dál tím víc

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Jiřím Kočandrlem

„Peněz má Liberecký kraj dost, jen s nimi špatně hospodaří,“ říká kandidát na hejtmana Jiří Kočandrle. Na vině jsou podle něj například neprůhledné smlouvy o dílo a odměny politiků.

17. 9. 2012

MF DNES startuje seriál předvolebních rozhovorů s lídry politických stran a hnutí, které získaly v Libereckém kraji v průzkumu agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi nejvíc procent potenciálních voličů. Jako první jde na řadu zástupce strany TOP 09 a Starostové, místostarosta České Lípy - Jiří Kočandrle. Strana získala v předvolebním modelu 12 %.

* Protože jde o krajské volby, nemohu se nezeptat, co vám na fungování Libereckého kraje dlouhodobě vadilo a vadí?

Způsob nakládání s veřejnými prostředky a netransparentní veřejné zakázky.

* To dnes říká kdekdo. Nemohl byste být konkrétnější?

Myslím, že to je konkrétní dost. Copak bylo vypsání výběrového řízení na opravu krajských silnic II. a III. třídy za 2,23 miliard transparentní?

* Vedení kraje ho ale zrušilo...

Zaplať za to, ale jsou zde další neprůhledné konkurzy. Na naftu pro autobusovou dopravu za půl miliardy korun, na autobusového dopravce, což je přichystáno pro jednoho zájemce. A tak dál.

* Jak byste to chtěli jako TOP 09 změnit?

Nastavit hospodaření kraje tak, aby v něm každý kdo bude chtít, mohl dohledat každou korunu z veřejných prostředků. To je myslím nejúčinnější protikorupční prostředek. Musí se zavést centrální nákupy pro všechny organizace kraje, nakupovat média na elektronických aukcích a vše dávat na web kraje. Samozřejmě je třeba co nejrychleji zrušit neprůhledné firmy s.r.o. a akciové společnosti, které kraj nepotřebuje. Korid suplující odbor dopravy a hlavně novou společnost Silnice LK, která nepochopitelně vznikla místo fungující Krajské správy silnic Libereckého kraje. Co asi kraj udělá s firmou Silnice LK, pokud nevyhraje výběrové řízení na opravy a údržby komunikací? Je také třeba zveřejňovat audiozáznamy z jednání krajského zastupitelstva a když bude vůle, tak i záznamy z rady města.

* S jakým volebním heslem jdete do voleb?

Zodpovědní chtějí férové zakázky.

* O tom už jsme mluvili. Máte nějaké jiné, osobnější?

Schopní dokáží léčit bez dluhů. Tím mířím na hospodaření českolipské nemocnice. V ní činily meziroční navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven necelá čtyři procenta, přesto nemocnice skončila v rekordní ztrátě 40 milionů korun. Liberecká nemocnice měla navýšení úhrad jen tři procenta, ale dluhy nemá. Nemocnici v České Lípě je třeba z úrovně kraje kontrolovat. I když na druhou stranu je jasné, že je financování zdravotnictví v Libereckém kraji silně podfinancováno.

* Máte konkrétní čísla?

Sto čtyřiadvacet milionů chybí ve zdravotnictví, 280 milionů v komunikacích. O 33 milionů ale vzrostly mzdové náklady..

* Nerozumím. K čemu to srovnáváte?

Existují tabulky, kolik peněz jde do zdravotnictví v jednotlivých krajích. Když tuto částku vydělíme počtem obyvatel, tak získáme kolik korun jde ve zdravotnictví - na mzdy, komunikace - na jednoho. U nás je to méně než průměr u ostatních krajů, a proto mluvíme o podfinancování.

* Liberecký kraj tvrdí, že nemá peníze.

Ale má, jen s nimi špatně hospodaří. Podle jiné tabulky má kraj náklady na svůj provoz bez mezd, víc než osm tisíc korun na jednoho obyvatele. Víte kolik má Plzeňský kraj? Něco přes dva tisíce. Takže kraj peníze má, jen s nimi neumí hospodařit.

* Nicméně se mají alespoň dobře úředníci, když jim kraj dává o 33 milionů korun víc na mzdové náklady.

Pochybuji, že to jde na platy úředníků. V tom jsou všechny neprůhledné smlouvy o dílo, píár služby a odměny politiků.

* Ve vaší kampani se objevil zajímavý nápad: Uvařte kafe, kandidát za vámi přijde domů. Kolik kafí už jste vypil?

Zatím ani jedno, protože jsme kampaň zahájili teprve v pondělí. Ale už mám pozvání od jedné skupiny a tři k lidem domů.

* Co si od toho slibujete?

Mně to přijde lepší systém, než pozvat lidi na náměstí, dát jim pivo a klobásu. Oni to snědí a vypijí a jdou jinam. Doma budou lidi sdílnější, rozpovídají se...

* Myslím, že budou převážně nadávat na poměry. Jakými argumenty byste mě přesvědčil, že vás mám volit?

Vyslechl bych vás, neslíbil hned řešení, protože ne vždy to jde, ale, že se tím budu zabývat, a dám vám vědět. Myslím, že bych vám neřekl nic jiného, než o čem se teď bavíme. Snažil bych se vás přesvědčit, že pro mě budou nejdůležitější silnice, zdravotnictví a školství.

* Pozvání se na kafe je nápad z centra vaší strany?

Ano, ale není to povinné. Jen šest kandidátů na hejtmana z celé republiky to vyzkouší.

* Nepřekvapil vás výsledek průzkumů, který dělaly SC&C a STEM/MARK, v němž TOP 09 a Starostové získala 12 %? O procento měli méně Starostové, jejichž billboardy visí po kraji na každém rohu. V mediálních výstupech si také nestojíte zrovna dobře.

Překvapený jsem nebyl a potěšilo mě to. Je to dobrá výchozí pozice...

* Nevím, není to spíš proto, že lidé mají rádi Karla Schwarzenberga...

... a Miroslava Kalouska. Bez nich bychom určitě nebyli ani v českolipském zastupitelstvu. Myslím ale, že dvanáct procent je počet lidí ve společnosti, kteří si uvědomují, že úsporné balíčky jsou potřeba, že bez nepopulárních opatřeních to zkrátka nepůjde. O tom jsem bytostně přesvědčen.

* To mě vede k poslední otázce. Proč vy osobně kandidujete na hejtmana?

Nikdy jsem nebyl v žádné politické straně, ale rostla ve mně naštvanost na politiku. Když potom vznikla TOPka, tak se to ve mně zlomilo a já si řekl, že bych měl společnosti něco vrátit.

* Takže jste šel do politiky kvůli tomu, že jste byl naštvaný. Už vás to přešlo?

Ne, jsem čím dál tím víc!

Jan Šebelka, MÚ Česká Lípa

Mladá fronta DNES, 17. 9. 2012, str. 3, Kraj Liberecký

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme