TOP 09: Svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí

Významné výročí 30 let demokracie, které přinesl 17. listopad, si připomněli politici TOP 09 nejen v Hradci Králové, ale i na dalších místech Královéhradeckého kraje.

18. 11. 2019

V Hradci Králové se předseda regionální organizace TOP 09 Hradec Králové Jakub Sofka připojil společně s krajskými zastupiteli Leošem Hegerem a Milanem Sommerem k rekonstrukci stavby zdi z papírových krabic, kterou organizovala Univerzita Hradec Králové. Společně pak byli účastni slavnostního pojmenování části univerzitního kampusu na náměstí Václava Havla.

„Svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí a je potřeba o ně neustále pečovat! V dnešních dnech, kdy si připomínáme 30. výročí pádu komunistického režimu v naší zemi, je myslím dobré mít toto na paměti, neboť o svobodu a demokracii můžeme přijít rychle, ale velmi těžce by se získávala zpět. I proto jsme se s radostí a hrdostí připojili k rekonstrukci stavby papírové zdi. Zdi, která před 30 lety symbolizovala oddělení komunistické moci od moci státní. Dnes tato zeď symbolizuje nejen připomínku pádu komunistického režimu, ale také představuje určitý apel proti dnešní politické situaci, která by se dala označit Havlovskou Blbou náladou,“ uvedl předseda regionální organizace TOP 09 Hradec Králové Jakub Sofka.

Odhalením pamětní desky na počest všem, kteří bojovali za svobodu naší země, si v obci Butoves připomněli 30. výročí 17. listopadu společně se starostou obce za TOP 09 Bobem Švihou, senátorem a místopředsedou TOP 09 Tomášem Czerninem, krajským zastupitelem Milanem Sommerem (TOP 09) a zástupci Československé obce legionářské.

I v městech Dvůr Králové nad Labem se zastupitelkou města za DKoalice Veronikou Tomkovou (TOP 09), Trutnově s předsedkyní místní organizace TOP 09 Trutnov Silvii Šidákovou, Týništi nad Orlicí se starostou města Liborem Koldinským (TOP 09) uctili den studentstva i znovuzískání svobody. V Kostelci nad Orlicí vysadili lípu svobody jako symbol událostí 17. listopadu s místostarostou města Tomášem Kytlíkem (BEZ PP) a ve Vrchlabí zavzpomínali na oběti komunistického režimu.

„Poslední obětí komunistické diktatury, která se zhroutila díky událostem 17. listopadu 1989, byl politický vězeň Pavel Wonka z Vrchlabí. Bylo pro mne opravdovým zážitkem vidět několik stovek lidí, kteří zaplnili vrchlabské náměstí, aby si připomněli výročí dne, kdy jsme získali zpátky svoji svobodu. A velkou ctí přečíst alespoň část jmen z těch, kteří svůj statečný vzdor oběma totalitám dvacátého století zaplatili vlastním životem. I díky přátelům z Milionu chvilek pro demokracii Vrchlabí vím, že svobodu a demokracii nedáme,“ shrnul předseda regionální organizace TOP 09 Trutnov a zastupitel města Vrchlabí Lukáš Teplý.

Romana Matula

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme