TOP 09 si připomněla 101 let vzniku samostatného Československa

Výročí 101 let od založení Československa jsme si připomněli společně se členy a podporovateli TOP 09 v Hradci Králové, Týništi nad Orlicí, Vrchlabí, Zlatém návrší a již tradičně v tábořišti Suté Břehy spolu s krajským zastupitelem Milanem Sommerem.

29. 10. 2019

„Česko si připomíná 101 let od vzniku Československa. Regionální organizace TOP 09 Rychnov nad Kněžnou se k oslavám připojila tradičním setkáním u pomníku padlým letcům RAF na Sutých Březích u Štěpánovska, kde se sešli ti, kteří nezapomínají na významné momenty v historii naší země, ale na druhé straně cítí potřebu se vyjádřit i tragickým chvílím proto, aby se neopakovaly. Na setkání zazněl příběh pana Aloise Sommera, který byl na Vánoce 1914 vážně zraněn a zajat v bitvě u Přemyšlu, ale přežil a v roce 1917 vstoupil do Československých legií. Zúčastnil se bitvy u Zborova a následně bojů s bolševiky. Absolvoval celou sibiřskou anabázi Československých legií v Rusku a obloukem přes východní Asii se vrátil roku 1919 zpět do vlasti. I takovéto osudy patří ke vzpomínkovým akcím ke vzniku republiky,“ komentovala setkání místopředsedkyně regionální organizace TOP 09 Rychnov nad Kněžnou Jaroslava Blažková.

V Hradci Králové se představitelé regionální organizace sešli u pomníku TGM na Masarykově náměstí, ve Vrchlabí na náměstí T. G. Masaryka.

„Již je to 101 let, kdy byl vyhlášen demokratický Československý stát. Nemáme mnoho významnějších svátků, než je právě tento. Za vznikem svrchovaného, svobodného a demokratického státu stála nejen celá řada významných osobností, ale také zástupy těch, kteří v 1. sv. válce za vznik nového státu nasazovali svůj život v zákopech. Těm všem patří naše poděkování, úcta a uznání. Stejně jako všem, kteří za svobodu a demokracii bojovali v celém uplynulém století. My dnes nesmíme zapomínat na ideály a principy, na kterých společný stát Čechů a Slováků 28. 10. 1918 vznikl, a naopak musíme o tyto ideály dbát a neodklánět se od nich,“ uvedl předseda regionální organizace TOP 09 Hradec Králové Jakub Sofka.

„28. říjen je svátkem naší republiky a podle mě i nejvýznamnějším svátkem naší demokracie. Právě tohle je den, kdy si připomínáme nejen návaznost na stále aktuální odkaz první Československé republiky a prezidenta Masaryka, ale přemýšlíme i o podstatě fungování naší společnosti a o tom, jestli se tomuto odkazu nezpronevěřujeme. Je moc důležité, že se nespoléháme jen na oficiální "velká" připomenutí tohoto svátku a pořadu v televizi, ale že se i v malých městech scházíme jako sousedé a přátelé, kterým na naší republice záleží. Za to patří ode mě, jako voleného zástupce občanů, kolegům z iniciativy Milion chvilek pro demokracii Vrchlabí obrovský dík," shrnul předseda regionální organizace TOP 09 Trutnov a zastupitel města Vrchlabí Lukáš Teplý.

Každoročně i letos oslavil vznik Československa starosta obce Staré Hrady Zdeněk Švorc jízdou na kole na Zlaté návrší. 

Romana Matula 

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme