Zmocněnec pro euro by mohl posílit důvěru společnosti, říká Nový z TOP 09

30. 1. 2024

Zmocněnec či zmocněnkyně pro euro – tuto funkci chce znovu oživit předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Je to potřeba, když ani sama vláda není jednotná v tom, jestli vůbec potřebujeme euro? Dokázal by „pan či paní Euro“ vést věcnou debatu o jednotné evropské měně a o tom, jestli by ČR prospěla? Jaký smysl by funkce měla v dnešní době, kdy Česko není ani součástí systému ERM II, označovaného za předpokoj eura?

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Miloše Nového z TOP 09 zmocněnce pro euro potřebujeme. „Znám práci posledního národního koordinátora pro zavedení eura, kterým byl pan Dědek, a vím, že v té funkci vykonal mnoho dobrého, a je škoda, že je od roku 2017 neobsazena,“ říká.

„V případě národního koordinátora se o propagandu opravdu nejedná,“ reaguje Nový na slova poslaneckého kolegy z ODS Vojtěch Munzara, který tvrdí, že „propagandistický“ postoj stačí ze strany současného ministra pro evropsé záležitosti. „V tuto chvíli je zhruba 20 procent české populace pro euro a zbylých 80 je proti. Když se podíváme na důvody, proč česká veřejnost odmítá evropskou společnou měnu, tak především vyplývají z neznalosti toho, jak funguje sama EU, jaké jsou principy jejího fungování, jak funguje eurozóna, a také z neznalosti základních ekonomických principů, o které se existence eura opírá.“

„Role koordinátora v minulosti spočívala v tom, že vysvětloval laické veřejnosti ony základní principy, o které se euro opírá, a v tom je nutno pokračovat. Politické rozhodnutí musí být stavěno na důvěře české veřejnosti,“ dodává.

„Praktický vývoj nám v tuto chvíli ukázal, že ačkoliv máme korunu, tak z hlediska veřejných financí jsme v naprosto katastrofální a dlouhodobě neudržitelné pozici. Eurozóna se za těch 20 let pochopitelně změnila, protože se výrazným způsobem změnil svět, který nás obklopuje, ale o to víc je potřeba, abychom nestáli bokem a byli účastni evropských integračních procesů,“ říká Nový.

„Ekonomové dlouhodobě poukazují na nebezpečí lidových referend, protože právě laicky nepoučená veřejnost je vystavena emocionálním tlakům, které velmi často vedou k chybným rozhodnutím. A příkladem za všechny je brexit,“ uzavírá názorem na konání referenda o přijetí eura.

Pro a proti, Český rozhlas Plus

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme