Schwarzenberg: Karlovu Studánku a lesy nám nikdo neodnese

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

13. 11. 2013

V Česku vyjednávají politické strany o příští vládě a poprvé od voleb se dnes odpoledne sešli předseda nejsilnějšího parlamentního uskupení ČSSD Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem. Jednají právě teď a my vás o výsledku schůzky budeme okamžitě po jejím skončení informovat. Alespoň zatím zůstává mimo rozhovory o podobě budoucího kabinetu TOP 09 s tím, že začíná diskuse o výměně jejího lídra. Pozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dobrý den.

Dobré odpoledne.

Pane předsedo, jak dlouho ještě povedete TOP 09?

No, pokud mi zdraví dopřeje, ještě drahno let. To člověk nikdy neví, jak to bude se zdravím.

Já se ptám proto, že jste připustil v jednom z rozhovorů, že uvažujete o tom, že do příštích parlamentních voleb byste už nemusel stranu vést vy, ale jiný lídr.

Já jsem to právě podmínil zdravotním stavem. V mém věku člověk musí vždycky přemýšlet o tom, že se tady to zdraví může zhoršit. Díky teď mi slouží, ale člověk nikdy neví a v tom případě musí být všechno být připravený.

Když chcete být připravený vy i TOP 09 na to, že byste musel odejít za okolností, o kterých mluvíte, kdo by vás měl nahradit? Je tím jediným nebo nejpravděpodobnějším kandidátem pan Kalousek?

To musí si sama zvolit. Kalousek je samozřejmě někdo, kdo stojí v první řadě, ale my jsme demokratická strana, jak jsem v tom rozhovoru, který citujete, řekl, nejsme monarchie, nemám korunního prince, nýbrž TOP 09 je velice demokratická strana a zvolí si toho, koho považuje za nejlepšího.

Proč Miroslav Kalousek stojí v první řadě mezi kandidáty eventuálními na předsedu TOP 09?

No, my jsme to spolu založili tuto stranu, tedy je to společné dílo, byl vynikající ministr financí, čímž samozřejmě si mnoho lidí znepřátelil, ale sanoval český rozpočet, máme dneska opravdu hospodářství v pořádku a to je jeho zásluha.

Myslíte, že by dokázal právě Miroslav Kalousek přilákat do TOP 09 nové lidi, nové voliče? Vy sám jste řekl, že má mnoho nepřátel, že v podstatě byl takovým negativním symbolem bývalé vládní koalice?

A ony se ty jeho preference mění v poslední době. Poté, co zažívají dnes, uznávají kvality taky Miroslava Kalouska.

Kdo, myslíte z těch, kdo ho kritizovali?

Voliči také.

Máte ty informace? Podle čeho usuzujete?

Jo, teď ve volebním boji několikrát se mi stalo - a kdy přijede pan Kalousek? Pozdravujte pana Kalouska a tak dále, to bylo docela zajímavý. Taky najednou mladí lidé se o něho zajímají, to mě opravdu docela potěšilo.

Je to tak, že Miroslav Kalousek v podstatě už teď vede TOP 09, že mu přenecháváte hodně prostoru v tomhle ohledu?

Podívejte, já nejsem velkej spolkař, to přiznávám. Spolkaření, i když je to politická strana ...

Co to znamená spolkař, spolkaření?

Zasedání, výbory všechno to dělám samozřejmě, ale není to pro mě srdečné potěšení. Mě bavila zahraniční politika a jiné politické otázky, ale jak říkám ...

To řízení politické strany už vás zase tolik nebaví.

Prosím?

To řízení politické strany už vás tolik nebaví?

Ne, řízení je jedna věc, ale to opravdu organizovat, takže my jsme si to rozdělili. On si vzal především tu stranu na starosti, nicméně máme dohodu, že při závažných politických rozhodnutích platí slovo předsedy.

Když jste si to rozdělili, tak, pokud řídí Miroslav Kalousek ...

Hned na začátku, když jsme to zakládali. Já upozorňuju na to, že nejsem člověk, který jednak schůzováním a podobným věcmi, tak to on radši přebere, poněvadž on v tom vyrostl, ve stranickým životě.

Takže vy jste byl spíš jakousi tváří nebo jaká byla vaše nebo je role v TOP 09?

Ne, do jisté míry tvář je, ale především ty hlavní politický rozhodnutí, to jsem dělal já.

Tedy, pokud se ...

A dokonce, i když měl Kalousek jiný názor, tak diskutovali jsme, on potom řekl - platí slovo předsedy.

Řízení strany, ale v tom by se zase tolik nezměnilo, když říkáte, že už tomu se teď věnuje, kdyby Miroslav Kalousek byl předsedou.

Ano, samozřejmě, ale jak známo, to docela dobře funguje, jsme dneska stabilizovaná strana. Všichni mysleli, že jsme jenom takový přechodný jev. Při těch volbách se osvědčil, stabilizovaná strana, my jsme ztratili méně hlasů, než jsem já očekával. Já jsem očekával, jsme sestavovali vládu, věděli jsme, že převezmeme ty nejobtížnější ministerstva, jsem říkal Kalouskovi a Petrovi Gazdíkovi - no, to znamená, že ztratíme v příštích volbách třetinu hlasů, ve skutečnosti to byla jenom čtvrtina, takže to byl docela dobrej výsledek při všech nepříznivých okolnostech.

Ještě se vrátíme k dalšímu angažmá TOP 09 na politické scéně, ale já přece jenom dokončím to téma vašeho eventuálního odchodu z čela strany, protože posluchač Petr Nepohoda, alespoň tak si říká na našem facebookovém profilu Dvaceti minut, vám vyčítá, že jste neodešel z politiky už po prohraných prezidentských volbách a odvolává se na vaše předchozí vyjádří, prý jste to slíbil.

Ano, Nepohodovi prosím vyřídit, já se cítím v pohodě.

V pohodě a zůstáváte zatím, neplánujete odchod. V pořádku. Teď k TOP 09 a jejímu dalšímu angažmá. Když říkáte, že vás osobně překvapilo, kolik jste nakonec získali hlasů 12 %. Platí jistě a do budoucna nezměnitelně, že zůstanete mimo Strakovu akademii po těchto volbách, mimo vládu?

Teď zajisté, poněvadž toto sestavení sněmovny neumožňuje rozumnou koalici, kdy asi se dá něco dohromady socdem, Ano a lidovci, to bude strašný slepenec. Ty strany mají naprosto odlišné názory na mnoho věcí, tak já jsem zvědav, jak dlouho to vydrží. Musí býti nějaká vláda, poněvadž přece nebudeme mít prezidentskou vládu na věky věků, to neodpovídá demokratickým zvyklostem, ale že bych tu příští vládu viděl jako optimisticky, to nemohu tvrdit.

Vy si myslíte, že budou předčasné volby, že nevydrží to, co vznikne, ať už to bude jakákoliv koalice 4 roky?

Já spíše počítám s tím, že budou předčasné volby, ano.

A jako pravděpodobná varianta jeví se vám spojení ČSSD, ANO Andreje Babiše podporované spíš KDU-ČSL nebo spíš Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury? O tom dnes mluvil Andrej Babiš.

No, to je možné, že se s nimi spojí, poněvadž samozřejmě solidní klasickou politickou stranu, jako je lidová strana, nemá mnoho společného. Zatím oba, Okamurovo Úsvit a ANO jsou politické strany, tak se ve slibech najdou.

A co možnost středopravé vlády TOP 09, ODS, případně ANO Andreje Babiše?

Podívejte se, já nevím, kde pan Babiš stojí. Z toho programu je to jednou tak, jednou tak. Já bych řekl s Babišem bych rád nejdříve viděl, jak se ta strana osvědčí, než abych se s ní dal do svazku. Já jsem měl zkušenosti s Věcmi veřejnými a ty mě přesvědčily o tom, že člověk do toho nemá pospíchat.

Čeká se na a také Radiožurnál čeká na skončení schůzky Bohuslava Sobotky a Miloše Zemana. Myslíte si, že to bude právě Bohuslav Sobotka, koho pověří prezident Zeman jako dalšího premiéra?

Předpokládám, že to neudělá teď, jak říká, že bude teprve jmenovat premiéra až z povstane z vozíčku a myslím, že mu to dokonce vyhovuje prodloužit tak dlouho, jak jen může existenci stávající vlády prezidentské.

Do studia Dvaceti minut Radiožurnálu přišel předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Pane předsedo, zatím to vypadá, že mezi možnou koalici ČSSD a lidovců vstupuje jako hlavní problematické téma majetkové vypořádání s církvemi. Pravidla, která teď platí, přijala bývalá koalice. Myslíte si, že to bylo rozumné teď se vypořádat s církvemi? Vidíme, že ČSSD říká, že to není dobrý plán ten, který je teď zavedený. Andrej Babiš říká - není na to vhodná ekonomická doba?

Já jsem zaznamenal tento zajímavý názor, že vrátit někomu jeho majetek závisí na tom, jestli je vhodná ekonomická doba. Co je tohle za blbost? Buď je to právo, právní stát nebo je to stát bezpráví. V bezpráví uděluju, co se mi zalíbí, v právním státě se řídím podle zákona a dodržuju smlouvu. Tady byla uzavřena smlouva a s odpuštěním stát typu ihned se snaží porušit smlouvy, který sám uzavřel, není právní stát.

I kdyby to pro stát bylo nevýhodné, jak naznačují, jak už jsem řekla, dvě nejsilnější parlamentní uskupení?

To je blbost. Vždyť ty peníze odtud neutečou, zůstanou tady, nesmíme zapomenout a budou investovány do různých institucí jako nemocnice, školy a tak dále, takže ... Taky samozřejmě oprava památek a atd., to je všechno výhodný pro stát.

Je tady aktuální případ. Dnes požádal o navrácení pozemků v rozloze zhruba 13,5 tisíce hektarů také hradu Bouzov, Sovinec, lázní Karlova Studánka německý řád, to jsou nástupníci Řádu německých rytířů.

Oni se nejmenujou. Německý řád je jenom médii používaný název, ve skutečnosti se jmenujou jinak, jenom abych na to upozornil.

Dobře, berme to jako zkratku.

Ale to se, ono se to používá právě, abychom šovinisticky, city vyzývali - vrátíme něco Němcům.

Myslíte si, že je to tenhle problém, protože i někteří historici říkají, že není úplně ...

Ano, je to v tom, v tom je ten problém.

... jasné, jestli 25. února 48 majetek, o který teď žádají, tomu řádu patřil.

Podívejte se, byl zabaven částečně ano dle Benešových dekretů, nicméně řád se tehdy odvolal a jak známo, byl nacisty rozpuštěn, několik řadových členů, seděli za nacistů, takže československý soud ještě v roce 47, nemým-li se, je od nařčení kolaborace osvobodil, to musíme taky vědět.

Ale nikde ten rozsudek nebyl doporučený.

Prosím?

Nikdy ten rozsudek ...

Byl, byl, byl.

Byl? Takže podle vás by to nebylo prolomení té hranice února 48, právě předtím varují sociální demokraté.

Není to prolomení, to bych naprosto popíral, že to jde prolomení Benešových dekretů. Především v Benešových dekretech je výslovně řečeno, že se netýká těch, kteří se zachovali k republice loajálně, a to v tomto případě bylo oproti tedy /nesrozumitelné/ názvu německých rytířů se chovali loajálně k republice, jak říkám, několik z nich šli do koncentráku a šéf řádu měl velmi jasný stanovisko v tom. Tady se zneužívá právě to, že jsou to němečtí rytíři a tím tedy, aby se zabránilo vrácení majetku, přičemž /nesrozumitelné/ můžou lázně Karlova Studánka někam odnést, můžou lesy někam odnést?

A myslíte si, že církve budou umět spravovat tak rozsáhlý majetek, o který se uchází? Tady ta jaksi úvaha ...

Dělali to tisíc let, docela dobře to umí a podívejte ...

Ale zase několik desítek teď to nedělali.

A podívejte se do sousedství, řekněme, můžete zajet pouhých 15 kilometrů za české hranice, tak můžete navštívit klášter, který má krásné staré české jméno Drkolná, ale je to v Rakousku a Schlägl, a tam vidíte vzorné lesní hospodářství. Totéž u dalších v Rakousku, v Bavorsku znám několik takových. S odpuštěním, oni v tom mají velkou tradici.

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dnes soud definitivně zprostil obžaloby bývalého ministra pro evropské záležitosti Juraja Chmiela. Byl podezřelý, jenom krátce připomenu, že jako velvyslanec v Austrálii zmanipuloval veřejnou zakázku a on říká, že v době, kdy vy jste vedl ministerstvo zahraničí, bezdůvodně se ministerstvo přidalo k jeho stíhání a že dokonce u vás hledal zastání a vy jste si prý za celé 3 roky od roku 2009 až 12 na něj nenašel čas, ačkoliv žádal o schůzku. Je to na straně vaší podle vás zpětně, při pohledu zpětném chyba?

Já vám něco řeknu, já si teď nepamatuji na přijetí, ale situace byla následující, že nikoliv ministerstvo, ano, byla činná inspekce ministerstva a někdo ho anonymně udal a policie tehdá došla k závěru, že se jedná o trestný čin, nikoliv my, nýbrž policie na základě anonymního udání. V tom případě jako zodpovědný ministr samozřejmě jsem ho musel odvolat, to není jinak možné.

Ale prý vedení ministerstva, tvrdí pan Chmiel, mělo k dispozici důkazy, které o jeho nevině svědčily.

S odpuštěním není ...

A nepoužilo je.

Není, promiňte, v okamžiku, když se toho ujala policie, jsem musel vyčkat rozsudek nezávislého soudu. Není ministerstvo, aby posuzovalo, jestli je vinen nebo nevinen, v tom okamžiku je to na soudu a soud teď rozhodl v jeho prospěch, což mě pro něho těší.

Takže při zpětném pohledu návrat Juraje Chmiela do diplomacie, i když vy ji teď už nevedete, je možný podle vás?

Pravděpodobně ano.

Nebyl by to problém z vašeho pohledu?

Když je osvobozen od soudu, tak samozřejmě ne. Když je nevinný, tak je nevinný, to je přece jasný.

Zachytil jste, že do dozorčí rady pražského dopravního podniku se vrátil sociální demokrat Karel Březina, a to na návrh radního za TOP 09?

No, samozřejmě, poněvadž radní za TOP 09 je zodpovědný za dopravu a tudíž za dopravní podnik, takže jenom on mohl tento návrh udělat, ale je to kandidát strany sociálně demokratické a v koalici obyčejně nezakazuju, nepřikazuju, přijmu, koho on tam chce. To je na, záležitost koaličního partnera.

Já taky musím připomenout, že Karel Březina má kvůli působení v dozorčí radě dopravního podniku stálý problém, protože pražský městský soud zrušil osvobozující rozsudek kvůli tomu, že měl pobírat odměny za práci v dozorčí radě dopravního podniku, a přitom být ve firmách Porcela Plus a Concordia, které byly v konkurzu, což není ze zákona možné. Já se proto ptám, jestli jste se zajímal o to, zda je dobře, že radní za TOP 09 vrátili Karla Březinu ...

Já se o to nezajímám, to je věc pražských. Já nejsem zodpovědný ..., já nejsem zvolený do zastupitelstva, ani nejsem v pražský radě. Je to otázka opravdu, to musí odpovídat pražská TOP 09. Ale jak jsem již říkal, když koaliční partner sociální demokracie to navrhla, tak se to těžko odmítá.

Víte, pane předsedo, ona je to pražská organizovat, která o tom rozhoduje, ale vy jste byl jejím lídrem v posledních parlamentních volbách, vy jste byl za Prahu.

Ano, v parlamentních volbách.

Jste předsedou TOP 09, Praha je velmi silná organizace, proto se ptám na váš názor.

Ano, kdyby pražské záležitosti se jednaly v sněmovně, tak se tam samozřejmě budu o ty pražské věci velice zajímat, ale nebudu ovlivňovat pražskou organizaci v jejich autonomii. My jsme demokratická strana a tady jsou zvoleni zástupci za Prahu a oni mají svoji vlastní zodpovědnost, já jim do toho nebudu kecat.

Ani nebudete chtít mluvit s pražským primátorem Tomášem Hudečkem, který mimo jiné před 2 lety ještě na svém blogu kritizoval, že Karel Březina je v dozorčí radě dopravního podniku, nebudete s ním chtít o tom mluvit třeba jenom mezi čtyřma očima?

Až se uvidím, tak se samozřejmě budu bavit, ale říkám, je to jejich odpovědnost, jejich záležitost, jo?

Mně jde o to, že na pražské úrovni, tedy, jak je vidět, TOP 09 dokáže spolupracovat se sociálními demokraty, minimálně tímto způsobem, ale na republikové úrovni to vylučujete. Není to tak trochu předzvěst možné spolupráce i na celostátní úrovni?

Tady jde o odlišné věci. Řekněme to tak, jak sociální demokracie má velmi odlišné představy o budoucím rozpočtu, na vydávání peněz a asi to, co jsme uspořili, zase rozfofruje, o tom nebudiž pochyby a s tím bychom se mohli těžko smířit. Máme opravdu velmi odlišné představy.

V Praze to tolik nevadí, v Praze je to jiný problém?

Tam ten problém takový neexistuje.

Pozvání do dnešních Dvaceti minut ...

Tam ty peníze už promrhal bývalý ...

Už byly promrhány podle vás.

Nějaká díra jménem Blanka, objednávka tramvají v nesmyslném počtu a tak dále Prahu docela hezky zadlužili.

Podotýká Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, dnešní host Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky, že jste přišel. Na shledanou.

Na shledanou. Bylo mi potěšením.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas Radiožurnál, 13. 11. 2013, pořad: Dvacet minut Radiožurnálu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme