Nebojte se, nekončíme. Reformy budou

8. 2. 2024

„Žádné dramatické změny už v tomto volebním období nechystáme,“ tento výrok ministra financí Stanjury způsobil mezi našimi voliči rozruch a já bych je tak rád všechny ujistil: Nebojte se, nekončíme.

V roce 2021 jste nám dali hlas, protože jsme slibovali změny. A to jak změny v politické kultuře, tak ty rázné a systematické, které Česko opět nasměrují na západ. Věřím, že už se nám spousta věcí podařila. Zvládli jsme provést zemi krizí, jež následovala po šokujícím ruském útoku na Ukrajinu. Nejen s pomocí ozdravného balíčku postupně rovnáme finance zpátky do latě. Daří se nám i postupná modernizace školství, aktuálně například zavedením digitalizace v přijímacím řízení. Snažíme se stát zefektivnit a přiblížit lidem, ať už digitalizací dokladů nebo zjednodušováním byrokratických procesů. A ve snaze prosadit korespondenční volbu jsme i ochotni poslouchat skoro jedenáctihodinové recitování poslance Tomia Okamury.

Před námi jsou ještě téměř dva roky vládnutí a rozhodně nemáme v plánu sedět s nohama na stole. Tedy pokud zrovna nemluví T. Okamura… Česká republika má všechny předpoklady pro kvalitní budoucnost a my jsme slíbili, že jí s tím pomůžeme. A jak neustále opakuji, sliby chceme plnit. Co od nás ještě můžete čekat?

Korespondenční volba

Volební právo je ve svobodném státě jedním z těch nejdůležitějších. Za hranicemi jsou volby pro Čechy prostě komplikované, nejen kvůli vzdálenosti zastupitelských úřadů, ale cesta do volební místnosti na ambasádě stojí spoustu peněz a času. Pro prosazení korespondenční volby v zahraničí se do Sněmovny klidně na pár týdnů přestěhuju. Zatím to tak vypadá. Více jsem o zahraniční korespondenční volbě a jejím významu už psal zde.

Digitalizace zdravotnictví

Pamatujete si ještě na aplikaci Tečka? Mnoho z nás už na covidové časy raději zapomnělo, Tečka ale nikam nezmizela. Chceme využít hotového a zaplaceného systému pro rozšíření digitalizace zdravotnictví o další funkce. Vzpomínáte si, kdy přesně vám operovali koleno? Nebo co za prášek vám tehdy neudělal úplně dobře? Ne? Chceme, aby každý občan měl možnost mít v telefonu svou zdravotní kartu. Protože vám život nejen ulehčí, ale může ho i zachránit.

Důchodová reforma

Chceme konečně uskutečnit slibovanou penzijní reformu, a ne o ní pořád jen mluvit. Už včera bylo pozdě a bez razantních zásahů by do několika let náš systém úplně zkolaboval. Důchody musí být spravedlivé, ale zároveň také dlouhodobě udržitelné, tak aby byla zachována mezigenerační solidarita.

Manželství pro všechny

Rovná práva nikomu neublíží a mnohým v naší společnosti pomohou. Kromě manželství pro všechny chceme prosazovat také Istanbulskou úmluvu, která zastřešuje boj proti genderově motivovanému a domácímu násilí. V poslední době je také stále častěji upozorňováno na nedostatky (nejen) v legislativní ochraně obětí znásilnění. Ukazuje se, že i v kontextu primární ochrany v poskytování informací a vzdělávání mladistvých je také prostor pro změny. Chceme, aby se v naší zemi všichni lidé cítili bezpečně.

Česko musí zrychlit

Naše země potřebuje rychlejší růst ekonomiky. Přinese vyšší životní úroveň, zajistí prosperitu firmám a pomůže zastavit rychlé zadlužování státu. Máme v plánu konkrétní kroky, které nastartují Česko a pomohou dohnat prosperující západní státy. Patří mezi ně mimo jiné energetická soběstačnost, zrychlení inovací, podpora důležitých investic a zjednodušení nesmyslné legislativy, která brání progresu.

Do druhého poločasu jsme nastoupili odhodlaně a s chutí. Nebojte.