× Spojenci pro Evropu

Michal Kučera k Pařížské dohodě

20. 6. 2017

Pařížská dohoda je dohoda v rámci Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, která má omezit emise CO2 po roku 2020 a navázat tak na Kjótský protokol. Dohoda byla dojednána během Klimatické konference v Paříži 2015, schválena všemi 195 smluvními stranami a přijata 12. prosince 2015.

Byla podepsána 22. dubna 2016  celkem 177 členskými státy Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, 15 z nich ji hned ratifikovaly. K červnu 2017 dohodu podepsalo 194 účastníků Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, z nichž 148 ji již ratifikovalo. Dohoda vstoupila v platnost 4. listopadu 2016. Stanovuje závazky všech smluvních stran, včetně největších světových producentů emisí skleníkových plynů jako je Čína, USA či Indie.

Hlavní vyjednavač této dohody, francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius označil uzavřenou dohodu za „ambiciózní a vyrovnaný“ plán a jako „historický obrat“ v úsilí o dosažení omezení globálního oteplování. Donald Trump 1. června 2017 oznámil, že USA od Pařížské dohody odstupují.

Michal Kučera za TOP 09 pro Lidové noviny:

Měla by podle Vás Poslanecká sněmovna ratifikovat Pařížskou smlouvu. Pokud ano/ne, proč?

Klimatickou dohodu by měla Sněmovna ratifikovat co nejdříve. Ne proto, že jsme tuším jednou z posledních evropských zemí, které smlouvu ještě nepodepsaly, ale hlavně proto, že podle mého bude mít plnění smlouvy kladný efekt nejen na živtoní prostředí, ale opatření na snížení energetické náročnosti, zvýšení energetických úspor a účinnosti také pomohou nastartovat byznys s vysokou přidanou hodnotou. Bude to výborný impuls pro české inovace a průmysl.

Jaký je názor Vašeho poslaneckého klubu k ratifikaci této smlouvy?

Klub poslanců TOP 09 Pařížskou smlouvu podporuje a jsem přesvědčen, že se všechny ruce zvednou pro schválení. Ostatně TOP 09 klade dlouhodobě důraz na ekologické hodnoty, takže naše hlasování nebude jistě pro nikoho překvapením.

Poslanecká sněmovna už několikrát jednání o ratifikaci odložila. Nebylo by podle Vašeho názoru už na místě, aby Poslanecká sněmovna na nadcházejícím zasedání o ratifikaci rozhodla?

Věřím, že i přes případné obstrukce antievropských stran bude Pařížská smlouva schválena již na nadcházející schůzi. Uvědomuji si, že to mohou rozhodnout právě hlasy TOP 09.

Co osobně soudíte o tom, že americký prezident Donald Trump tento měsíc oznámil odstoupení USA od této smlouvy?

Prezident Trump tento krok již avizoval ve své kampani, takže to není nic překvapujícího. Těší mě, že celý svět je rozhodnut pokračovat dále i bez USA a to včetně největších znečišťovatelů ovzduší, jako je například Čína. Smlouvu chtějí dodržet všechny státy světa včetně Ruska nebo Brazílie.

Projeví se podle Vás krok prezidenta Trumpa na tom, jaký postoj ke smlouvě zaujme Váš poslanecký klub, respektive Poslanecká sněmovna?

Již jsme deklarovali společně s ostatními státy, že budeme v ochraně klimatu pokračovat i bez USA. Evropská Unie by se měla stát lídrem a nahradit tak v této roli pozici, kterou uvolnily USA. To ostatně neplatí pouze o ochraně klimatu.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09

Volby: