Zaměstnanci divadla se bouří, výběrové řízení chtějí hned

3. 8. 2015

Mladá Boleslav - Stížnosti pronášené stranou, drby a nejistota. S blížícím se odchodem ředitele Františka Skřípka stoupá v Městském divadle Mladá Boleslav nervozita. Dohoda mezi vedením města a divadla se zaměstnancům nelíbí. Jméno nastávající šéfky kulturního zařízení už je veřejným tajemstvím.

Františka Skřípka vystřídá s nejvyšší pravděpodobností Janeta Benešová, bývalá ředitelka děčínského divadla. Dohoda mezi vedením města a vedením divadla však netěší divadelní personál.

„Nikdo s námi nekomunikuje, a my máme strach, že po odchodu ředitele Skřípka si budou Pavel Khek a Petr Mikeska dělat, co budou chtít," svěřil se Deníku jeden ze zaměstnanců, který si ze strachu o práci nepřál být jmenován. Jeho obavy sdílí i další technický personál.

„Největší hrozba, kterou bylo sloučení divadla s Kulturou města, pominula, zaměstnancům ale nyní vadí, že jim nikdo nevysvětlil, co se děje a proč bude výběrové řízení na post ředitele vyhlášeno až za rok. Nikdo ale nechce promluvit veřejně," řekl Karel Skála, zastupitel a člen kulturní komise rady města, který na stížnosti některých zaměstnanců divadla poukazoval formou interpelace i na posledním jednání zastupitelů.

No novém jméně se dohodl umělecký šéf divadla Pavel Khek a šéfdramaturg Petr Mikeska, kteří Benešovou spolu se Skřípkem navrhli, s vedením města.

Město chce zachovat směr, otázky zůstávají

Jak už dříve avizoval náměstek primátora Daniel Marek, všem jde o to, aby si divadlo zachovalo současné směřování. Ale co to rozmezí jednoho roku? Čeho chce město, jež je zřizovatelem divadla, dosáhnout? Bude se opakovat stejná situace jako při obsazování místa ředitele Kultury MB, které proběhlo rovněž bez výběrového řízení?

„Jde nám především o kontinuitu, radikální změny v divadle nechceme. Divadlo je nastavené dobře a dvě Ceny Thálie z posledních let to potvrzují. Konkurz ale vyhlásit musíme. Nový ředitel bude mít za úkol provést některé dílčí změny. Toto rozhodnutí posvětila celá správní rada kromě zastupitelky Jiřiny Hančarové," prozradil Daniel Marek.

Odmítá, že by se změny měly týkat uměleckého souboru. Půjde například o změnu vstupného na volnou kasu, které bude o deset procent zvýšeno. Uživatelé městské karty však zůstanou na starých cenách. Na podrobnosti si máme ještě měsíc počkat.

„Před začátkem prázdnin dobrá nálada v divadle nebyla. Jejímu zlepšení by mohlo pomoct veřejné projednání celé věci. Personál by měl někdo svolat a vysvětlit mu, co se děje, a vyslechnout případné stížnosti," dodal přesto Karel Skála.

Zdroj: Denik.cz; 20.7.2015; Středočeský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme