Více střídavé péče o děti? Poslanci se neshodnou, TOP 09 je proti

14. 6. 2011

Zatímco dnes soudy dítě do střídavé péče svěřit mohou, v budoucnu možná budou muset. A to v případě, že projde novela zákona o rodině, která upravuje podmínky, za kterých soud nařídí tzv. střídavku. Jejím cílem je podle autora novely poslance Pavla Staňka (ODS) prosadit častější využívání tohoto institutu porozvodové péče o děti.

"Statistiky ukazují, že v České republice je 90 procent dětí svěřováno do péče matky. Střídavá, popřípadě společná výchova je nařizována přibližně ve třech procentech případů, přitom mohou nejlépe zajistit dítěti péči, která by odpovídala situaci, kdy rodiče spolu žijí dál," argumentuje v důvodové zprávě k novele, která chce prosadit nařizování střídavky i v případě, že s ní jeden z rodičů nesouhlasí.

To je jeden z důvodů, proč je novela mnohým (a nejen) poslancům trnem v oku. Podle nich je zásadním předpokladem fungující střídavé péče právě dohoda rodičů. "Uvědomuji si, že soudy u nás o střídavé péči rozhodují málo, třeba i kvůli předsudkům ze strany soudkyň, ale povyšovat institut střídavé péče nad dohodu a dávat soudcům návodné stanovisko považuji za nesprávné," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Zneužívají matky podmínku dohody?

Zpravodaj novely Marek Benda návrh svého stranického kolegy hájí. "Dnes, kdy je řečeno, že se rodiče na střídavé péči musí dohodnout, tak toho matky maximálně zneužívají a na té dohodě nemají žádný zájem," vysvětluje změny, které chce novela přinést do rozhodování v opatrovnických soudech.

Hlasování o novele bude nejspíš docela napínavé. Jednak je střídavá péče mimořádně citlivé téma, které zajímá většinu společnosti, jednak se koaliční strany rozhodly pro tzv. volné hlasování. Střídavá péče totiž není obsažena v koaliční smlouvě, a tak poslanecké kluby ODS, TOP 09 a VV nevydají žádné doporučení a jejich poslanci budou hlasovat zcela dle vlastního uvážení. Nikdo si proto netroufá odhadnout, jestli novela získá dostatečnou podporu a projde do třetího čtení. "Výsledek neumím vůbec odhadnout, myslím, že to bude tak půl na půl ve všech stranách napříč politickým spektrem," domnívá se Peake, která pro novelu ruku nezvedne. Na rozdíl od své stranické kolegyně Jany Suché.

Podle předsedkyně sněmovní komise pro rodinu a rovné příležitosti Heleny Langšádlové bude většina poslanců TOP 09 proti návrhu. Spolu sepsali pozměňovací návrh, který ponechává část zákona upravující střídavou péči v současném znění. "Nejde o to honit moderní trendy a mít co největší podíl dětí ve střídavé péči, ale spíš o to mít co nejvíce dětí vyrůstajících ve stabilním prostředí," domnívá se.

Ať pendlují rodiče, ne děti

Mnohem ohleduplnější k dětem je podle ní ten model střídavé péče, kdy děti mají jedno bydliště a střídají se u nich jejich rodiče. V opačném případě totiž neustálé "pendlování" z jednoho místa na druhé představuje pro děti přílišnou zátěž. "Dítě má nejen nárok na oba rodiče, ale i na stabilní prostředí, a proto si nemyslím, že je  střídavá péče nějaké geniální, úžasné řešení. Alespoň pro děti ne," tvrdí. Své tvrzení opírá o názory množství dětí, se kterými prý o problému mluvila. "Devadesát devět procent z nich by o ni nestálo, ani si to nedokážou představit."

Zachovat stávající právní úpravu střídavky chce i opozice. O pozměňovacím návrhu s ní však prý nikdo nejednal. "O ničem nevím, ale já budu hlasovat proti," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ Vladimíra Lesenská (ČSSD) s tím, že klub bude o novele jednat až v úterý před zahájením sněmovní schůze.

Ani komunisti se dosud nerozhodli, jak se k novele postaví. "V zásadě proti ní nic nemám a určitě by to byl krok vpřed. Ale právně to je nedokonalé a mohlo by to u soudu vést k nedorozuměním," upozorňuje komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková na technické nedostatky návrhu. Novelou se teď  zabývají straničtí právníci, kteří poslaneckému klubu doporučí, zda pro návrh zvednout ruku, nebo hlasovat proti.

zdroj: Týden.cz, 14.6.2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme