Trč: Proč musí lékař rozhodovat dle financí uplynulého roku, jak bude léčit v tomto roce?

6. 10. 2016

Jako lékař se často zamýšlím nad podivným způsobem financování poskytované lékařské péče. Domnívám se, že jde o systematický problém napříč odvětvím. Jakožto aktivní ortoped se například stále dokola pozastavuji nad absurdní platební politikou za ortopedické implantáty.

Je jasné, že každý výrobce vyrábí tyto implantáty za jinou cenu. Vyrábí je proto, aby na nich vydělal, není to jistě charita. V ortopedii nejvíce sledujeme dobu, po kterou tento implantát bez problémů v těle funguje - a právě v tom se od sebe jednotlivé druhy liší kvalitou a logicky i cenou. Cena za implantát je různá v rozsahu od tisíců do desetitisíců, až výjiměčně statisíců korun.

Zdravotní pojištovny tvrdí, že hradí veškerou péči. Ovšem již nedořeknou, že v tzv. balíčku, který se odvíjí od výkonů v uplynulém roce. Na lékaři je pak ona zodpovědnost rozhodnout, zda použije více dražších, a často kvalitnějších, kloubních implantátů a tím nezbydou finanční prostředky na všechny pacienty (proto vznikají čekací doby), nebo více levnějších a méně kvalitních, ale zase uspokojí více pacientů. 

Proč musí lékař rozhodovat dle financí uplynulého roku, jak bude léčit v tomto  roce? Bohužel neléčí pacienty uplynulého roku, ale roku letošního.

Dle mého názoru by bylo správné, aby každý pacient dostal ze zdravotního pojištění stejnou částku a po poradě s lékařem by se takový pacient mohl rozhodnout, kterému implantátu nebo operačnímu postupu dává přednost. Případný rozdíl mezi levnější a dražší variantou by pak doplatil přímo zpět do zdravotnictví. Podotýkám, že se ze své praxe vím, že se jedná o naprosto minimální finanční částky.

V  tom vidím základní svobodu pacienta, rozhodovat o svém zdraví a zároveň vyřešení problému neurotisujícího rozhodování lékaře, kterého pacienta „obdařit” levnou protézou, a kterého drahou.

Samozřejmě se tím i zlepší a podpoří financování zdravotnictví. Současně praktikované “balíčky” směřují jen k nejlevnějším implantátům bez jakéhokoliv ohledu na přání pacientů.

Ani z postu přednosty ortopedické kliniky FN Motol nejsem s to proti podobným absurditám účinně bojovat. Není mi to jedno, a proto kandiduji. Je nutné, aby lidé – voliči - byli informováni a prokázali svoji vůli stávají situaci změnit!

Tomáš Trč

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme