TOP 09: Neschopnost politiků umožnit dokončení Pražského okruhu nesmí odnést Středočeši

16. 6. 2016

Dostavba Pražského okruhu je pro rozvoj a kvalitu života Prahy a Středočeského kraje životně důležitá. Jeho dokončení se nyní opět zkomplikovalo a vzdálilo. Stavba SOKP 511 (část Pražského dálničního okruhu Běchovice – dálnice D1) byla vyřazena z prioritních staveb a bude muset být znovu provedeno komplikované posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), což přípravu projektu posouvá.

„O potřebě vybudovat okruh se hovoří už nejméně 25 let. Jsme nyní svědky nepochopitelného totálního selhání vlády, konkrétně ministrů životního prostředí a dopravy, nominovaných za hnutí ANO.  Díky jejich nekompetentnosti a nečinnosti ve věci EIA je zahájení výstavby chybějící části Pražského okruhu mezi Běchovicemi a Modleticemi na D1 opět v nedohlednu. V této záležitosti selhává i rada Středočeského kraje. Její členové z řad ČSSD a KSČM nebyli za 8 let schopni vyvinout účinný tlak na instituce zodpovědné za dostavbu okruhu,“ říká Petr Tiso, kandidát TOP 09 na hejtmana ve Středočeském kraji.

Výsledkem celé situace je to, že komunikace v jihovýchodní části Prahy a přilehlého území Středočeského kraje budou nadále vystaveny obrovské tranzitní dopravní zátěži.  Vedení Prahy již ztratilo trpělivost a chce nyní zakázat vjezd kamiónů do města. „Znamenalo by to přenesení dopravní zátěže spojené s průjezdem téměř 10 tisíc kamionů na již dnes velmi přetížené středočeské silnice v jihovýchodním sousedství Prahy a logicky i zhoršení kvality života lidí regionu,“ dodává Petr Tiso.

Středočeská TOP 09 požaduje, aby byla vyvozena osobní odpovědnost všech, kteří zavinili tento stav věci. Vláda a další odpovědné instituce by měly provést co nejrychlejší a nejúčinnější kroky k nápravě. Vyzýváme zároveň vedení Prahy, aby svůj záměr zákazu vjezdu kamionů ještě přehodnotilo a nepřenášelo takovýmto způsobem problém na občany Středočeského kraje.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka

V Praze, 16. 6. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme