Tiso: Vrací kauza Čapí hnízdo Středočeský kraj opět do dob "krabic s vínem"?

21. 3. 2016

Současnému vedení kraje sice chybí jasná vize a jí odpovídající promyšlená strategie, která by zajistila kvalitní dlouhodobý rozvoj kraje, na druhou stranu bylo pozitivní, že kraj alespoň nebyl v poslední době v médiích  spojován s korupcí, podvody a obcházením pravidel. Aktuální kauza Čapí hnízdo, ve které před několika lety bohužel sehrály svou důležitou roli i orgány Středočeského kraje, je „vypadlým kostlivcem“, který v očích veřejnosti bohužel opět vrací kraj do dob "krabic s vínem".

Padesát čtyři milióny korun, které inkasovala firma s neprůhlednou, resp. neověřitelnou vlastnickou strukturou (akcie na doručitele) z fondů Evropské unie, není vůbec zanedbatelná částka. Ponechme stranou etický a morální rozměr i otázku svědomí hlavního aktéra, který je s kauzou spojován, zvlášť v situaci, kdy ze 100 % vystavěl svou závratnou politickou kariéru nikoli na kvalitním politickém programu, ale na populistické kampani. V té sám sebe označoval za čistého, poctivého (ne)politika a ostatní politiky označoval za nečestné, za zloděje a korupčníky. Sliboval, že politiku očistí, stát bude řídit jako svou firmu apod. Ponechme stranou i to, že by ve vyspělých demokraciích takový člověk, pokud by se svou anamnézou do politiky vůbec vstoupil a slíbil naivním voličům uvedenou misi, po zveřejnění kauzy vysoce pravděpodobně přiznal své selhání a vyvodil svou politickou odpovědnost podle úsloví: „Padni, komu padni“ nebo snad „Nemohu kázat vodu a přitom pít víno“.

Z pohledu rozvoje našeho Středočeského kraje je však zarážející především to, že peníze poskytnuté Evropskou unií na podporu projektů malých a středních podnikatelů ve středních Čechách na rozvoj cestovního ruchu, ve finále získal za nejasných okolností vzniklý subjekt, možná propojený s obřím holdingem, který by na ně vůbec neměl nárok. Většina skutečně malých a středních podnikatelů, kteří v rámci „výzvy“ tehdy představili své projekty a ucházeli se o podporu, prostě měli smůlu.

Hluboko do svědomí by si v této souvislosti měly sáhnout i bývalé politické reprezentace našeho kraje, které tehdy u přidělení této dotace stály (ODS) i ty, které oprávněnost udělení dotace následně kontrolovaly (ČSSD). Skutečně o tom, kdo firmu -příjemce dotace, de facto ovládá, nevěděly? Výsledkem tohoto selhání je, že dotační peníze pocházející od evropských daňových poplatníků, včetně českých, posloužily vlastnicky neprůhlednému subjektu k vybudování soukromého luxusního resortu. Resortu, ve kterém jsou ceny většiny služeb nastaveny tak vysoko, že si je široká veřejnost nemůže dovolit využívat.

Pro středočeskou TOP 09 je to naprosto neakceptovatelný způsob využívání EU zdrojů určených pro rozvoj našeho kraje.

Petr Tiso, lídr středočeské kandidátky TOP 09 pro krajské volby

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme