Tiso: Vedení Středočeského kraje je aktuálně uhranuto Čínou, má to však své „ale“

25. 2. 2016

Dnes byl zaveden nový přímý letecký spoj mezi Prahou a čínským městem Čheng-tu, který bude létat jednou týdně, prý z iniciativy Středočeského kraje. Podle tiskových zpráv z posledních měsíců se zdá, že se současné vedení kraje okouzlené Čínou zaměřilo výhradně na spolupráci s touto zemí.

Obecně nic proti spolupráci s Čínou ani s jinou zemí v oblasti cestovního ruchu a podnikání nemám. Středočeský kraj by měl být otevřený a přátelský ke svým zahraničním návštěvníkům, ať jde o turisty nebo podnikatele, o tom není pochyb.

Pro prosperitu Středočeského kraje je však podstatné to, zda budou čínští turisté skutečně využívat služeb ve středočeských městech a obcích, anebo z Prahy, kde budou ubytováni a kde budou utrácet své peníze, přijedou organizovaně „na otočku“ na návštěvu některé významné středočeské památky a pak zase zpět do hlavního města.

V oblasti podnikání je pak důležité, zda budou čínští podnikatelé ve Středočeském kraji skutečně investovat do oblastí moderní ekonomiky založené na znalostech nebo jen využijí na evropské poměry levných pozemků a levné pracovní síly nekvalifikovaných, či minimálně kvalifikovaných lidí v montovnách, či překladištích čínského zboží a dopravou tohoto zboží ještě více zatíží středočeské silnice. To by skutečně nebyla správná cesta k dlouhodobé prosperitě našeho kraje.

Petr Tiso, lídr středočeské krajské kandidátky TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme